Ve Spůli na Prachaticku vzpomínají na padlé v první světové válce

28. říjen 2018 07:58

Slavnostní program ke stému výročí vzniku samostatného státu připravují také v malých obcích. Příkladem je Spůle na Prachaticku. Vesnička se stovkou obyvatel splatí dluh a v neděli 28. října připomene muže, kteří položili životy v první světové válce.

Desku na památku vojínů ze Spůle padlých v první světové válce vyrobilo kamenictví Miroslava Váni z Prachatic. A nebyla to rozhodně rutina. „Protože na desce je reliéf, lipové listí, které z desky vystupuje asi 6 cm,“ dodal Jan Váňa. Nápis je zlacený zlatem 23,75 karátů. „Tedy žádná náhražka,“ ubezpečuje kameník.

Pochopení pro umístění pamětní desky našli sousedé ze Spůle na obci ve Čkyni, pomohla jim dotace z Jihočeského kraje.  Deska z bílého mramoru už na boční stěně kapličky.

Program slavnostního dne upřesnil místní rodák Josef Jiřička. „Bude se sloužit mše za padlé, odpoledne pan farář požehná desce a pak vysadíme lípu. Bude navazovat na stromořadí lip, které vysadili naši předkové,“ vysvětluje. „Už tak jsme ta jména těžko sháněli a generace po nás by už asi nenašli vůbec nic.“

Na desce jsou jména čtyř padlých, padli ve věku od 26 do 31 let. Jeden zemřel na srbské frontě, další v Haliči a třetí na ruské frontě. U čtvrtého muže se místo jeho úmrtí nepodařilo dohledat.

Po dopolední bohoslužbě začne slavnost k 28. říjnu ve Spůli na Prachaticku ve 14 hodin.

autoři: Václav Malina , luh
Spustit audio