Oběti největší hromadné vraždy druhé světové války uctil happening Pamatuj!

8. březen 2019 10:01

Jindřichův Hradec se připojil se k celorepublikovému happeningu Pamatuj! Ten připomíná největší hromadnou vraždu druhé světové války – noc z 8. na 9. března 1944, kdy v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim-Březinka našlo smrt téměř 3800 mužů, žen a dětí převážně židovského původu.

Během happeningu zazněly kromě české státní hymny také písně Hatikva a Šhema Jisrael. „Hatikva znamená česky naděje, bývala to lidová píseň a dnes je to státní hymna Izraele. Šhema Jisrael je vyznání židovské víry v pěvecké formě,“ vysvětluje Blanka Nová ze spolku Zikaron.

K vzpomínkové akci se Jindřichův Hradec připojuje i proto, že některé z obětí osudné noci z 8. na 9. března 1944 pocházely z tohoto města.

„Vypršela jim lhůta takzvaného Sonderbehandlung neboli zvláštního zacházení, což je takové eufemistické nazvání nacistickou propagandou. Znamenalo to, že po půl roce byl tábor zlikvidován a skoro čtyři tisíce mužů, žen a dětí skončily v plynových komorách Auschwitz-Birkenau,“ doplňuje Marta Leblová ze společnosti Zikaron.

Kameny zmizelých připomenou v Písku židovské oběti holokaustu

Gunter Demnig instaluje v Chrudimi další kameny zmizelých

Písek bude mít svoje kameny zmizelých. Připomenou tragický osud židovských obyvatel, kteří zemřeli za druhé světové války v koncentračních táborech. Město se tak připojí k projektu Guntera Demniga.

Program happeningu pokračoval v bývalé židovské synagoze přednáškou o rodině Bermanově. „Letos si připomínáme sté výročí narození Karla Bermana, významné osobnosti hudebního světa a jindřichohradeckého rodáka, který jako jeden z mála ze své rodiny přežil všechny ty koncentrační tábory a po válce se vrátil a mohl dál pokračovat ve své kariéře a životu zasvěcenému hudbě,“ doplňuje Marta Leblová.

Rodičům a mladšímu bratrovi Karla Bermana, kteří se z koncentračních táborů nevrátili, nechá společnost Zikaron letos v dubnu odhalit v Jindřichově Hradci takzvané Kameny zmizelých.

Související