Voda zaplavila budějovické Pražské předměstí. Havárie vodovodu přerušila dodávky do domácností

10. listopad 2022 10:30, aktualizováno

Prasklé vodovodní potrubí zkomplikovalo ve čtvrtek ráno život obyvatelům Českých Budějovic. Bez vody byla na několik desítek minut více než třetina města. Na Pražském sídlišti pak voda zaplavila část ulice Plzeňská a zatopila několik aut. Dodávky do domácností se vodohospodářům podařilo obnovit krátce po havárii.

„Koukala jsem ráno z okna a viděla jsem, že pod barákem i za barákem teče řeka. Pak jsem se podívala ještě dál a tam už jsem viděla laguny, které zaplavovaly auta. Nejvíc to odnesli ti, co bydlí tady v tom ďolíčku,“ líčí paní Iva, která bydlí v Plzeňské ulici za prostranstvím u Juvelu.

Právě v tomto místě se nahromadilo nejvíc vody, která zatopila desítky aut. Mezi nimi byl i vůz pana Zdeňka. „Jelikož máme auto tady před barákem zrovna v tom nejnižším místě, tak jsme ho měli asi nejvíc zatopené. Zřejmě bude voda v kufru, na podlaze, ale auto snad bude v pořádku,“ říká.

První velké jezero se vytvořilo přímo na rušné Pražské třídě, kde ale voda celkem rychle odtekla kanalizací. Do Plzeňské ulice a jejího nejbližšího okolí pak vyjelo několik jednotek hasičů.

„Nasadili jsme několik kalových plovoucích čerpadel a vodu jsme odčerpávali. Bylo dobré to, že se voda nedostala do žádných budov. Bylo zaplaveno jen několik zaparkovaných aut,“ uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Vysokokapacitní potrubí prasklo nedaleko křižovatky ulic Pražská a Strakonická. První hlášení dostali vodohospodáři zhruba ve tři čtvrtě na osm ráno. „Prasklo zřejmě eternitové potrubí z 60. let minulého století. Místo poruchy musíme ještě přesně lokalizovat, ale podle všeho by to mělo být tohle,“ doplňuje mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Úplná obnova potrubí potrvá ještě několik dní. Dodávky vody ale fungují bez omezení. Kvůli havárii například předčasně ukončila výuku nedaleká základní škola Kubatova.

Spustit audio

Související