Vladislav Vančura: Konec vše napraví. Vyprávění o usedlém učiteli řečtiny a jeho mladé půvabné ženě

20. červen 2021

Autor Rozmarného léta a Markéty Lazarové se narodil přesně před 130 lety – 23. června 1891. Vladislav Vančura patří k nejvýznamnějším českým spisovatelům. Pozornost zasluhuje nejen kvůli svému dílu, ale i kvůli svým občanským postojům.

Napsal: Vladislav Vančura
Režie: Aleš Vrzák
Čte: Věra Hlaváčková a Jan Dvořák
Mistr zvuku: Pavel Schober
Dramaturgie: Hana Soukupová
Natočeno v českobudějovickém rozhlasovém studiu v roce 2001.

Text povídky Konec vše napraví vyšel v roce 1932 v povídkové knize Luk královny Dorotky. Připravili jsme pro vás verzi natočenou v Českých Budějovicích.

Vladislav Vančura 

V roce 1921 vstoupil do KSČ. O osm let později však podepsal spolu se šesti dalšími komunistickými spisovateli tzv. Manifest sedmi, který kritizoval nové Gottwaldovo vedení, a ze strany byl vyloučen.

Vymezit se dokázal i vůči nastupujícímu fašismu. Už na konci roku 1934 podepsal protifašistický projev spisovatelů, umělců a intelektuálů a promluvil na protifašistické manifestaci studenstva a spisovatelů. Podle svědectví některých pamětníků nabídl už na podzim 1939 své angažmá ilegální KSČ, která to však odmítla. Později psal pro ilegální Rudé právo.

V září 1940 se Vančura odmítl zúčastnit cesty českých kulturních pracovníků do Německa, jejímž vrcholem mělo být přijetí u ministra propagandy Josepha Goebbelse. Spisovatel se z cesty omluvil lékařským potvrzením, které mu vystavila jeho manželka.

Logo

Aby zvedl Čechům v protektorátu sebevědomí a ukázal nezlomnost a vnitřní sílu svého národa, začal už na začátku války psát Obrazy z dějin národa českého. Z původně zamýšlených šesti dílů napsal jen dva. Uprostřed práce byl zatčen gestapem a dílo zůstalo nedokončeno v půli věty. Při razii gestapa rukopis zachránila spisovatelova manželka.

Vladislav Vančura byl zatčen 12. května 1942. Při výslechu všechna obvinění z ilegální činnosti popřel. Jenže pak došlo k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a strategie Němců v protektorátu je jasná. Exemplárně potrestat především českou opoziční inteligenci.

Významný český spisovatel, navíc už „připravený v kriminále“, je dost známou osobou na to, aby se i obyčejní Češi začali okupantů více bát a raději s nimi začali spolupracovat. Vladislav Vančura byl bez dalšího výslechu 1. června 1942 poslán před stanný soud, který mu v jeho nepřítomnosti – stejně jako v případě stovek dalších Čechů – vyměřil nejvyšší trest. Téhož dne v podvečer byl na střelnici v pražských Kobylisích zastřelen. Bylo mu 51 let.

Spustit audio