Více než 250 husitů a křížovníků se bilo u rybníků Škaredý a Markovec u Sudoměře

25. březen 2019 08:01

Husité pod vedením Jana Žižky z Trocnova a křižovníci si po skoro 600 letech zopakovali svůj střet u Sudoměře na Písecku. Heslo „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ platí v každé době, proto v sobotu ve vojenském táboře řinčely zbraně už několik hodin před rekonstrukcí samotné bitvy.

Husité se připravovali na osudovou bitvu s písní na rtech a také se zbraněmi v ruce. Do boje je vedl Jan Žižka z Trocnova, kterého ztvárnil Jiří Kunát. „Připravte se, bratři, sražte vozy, pavézy k sobě, štíty dopředu!“ velel.

Své bojovníky chválil. „Chlapi dobře vědí, co mají dělat, jsou to zkušení válečníci. Přitáhneme podél rybníka, na hrázi srazíme vozy k sobě, kuše půjdou na pavézy a budeme čekat,“ popsal.

Účastníci ladili nejen taktiku, ale i to, co si vezmou na sebe. Petr Černoch měl docela teplé oblečení. „Do bitvy budu mít prošívaný kabátek a tuhle helmu,“ ukazoval.

Autenticita, ale hlavně bezpečnost je při bitvě na prvním místě. Pokyny od šéfa vojsk Petra Schleise zněly jasně“ „Nebodejte, nemiřte si do očí, husité budou opevnění na vozech a proti nim vyjede křižácká jízda, třikrát pojedou koně, potom zaútočí pěchota.“

Hlavním hnacím motorem pro husity i jejich nepřátele bylo nadšení a také víra, že zvítězí a hlavně že se nikomu nic nestane a sejdou se u Sudoměře zase za rok.

Spustit audio

Související