Velkolepý Památník Mohyla míru připomíná už sto let Napoleonovo slavné vítězství u Slavkova

8. červen 2023

Bitva u Slavkova, zvaná též Bitva tří císařů, byla slavným střetem tří armád u Slavkova u Brna na počátku 19. století. Dnes ji připomíná velkolepý Památník Mohyla míru u obce Prace. Spravuje ho Muzeum Brněnska a letos uplynulo právě sto let od jeho otevření. V jeho areálu najdete i stálou muzejní expozici.

Je prvním mírovým památníkem v Evropě, připomíná slavnou bitvu u Slavkova a tisíce padlých mužů v bitvě tří císařů z roku 1805. Památník Mohyla míru u obce Prace na Šlapanicku vznikl roku 1910, ale jeho otevření paradoxně zdržela první světová válka. V roce 2023 tak uplynulo sto let od jeho odhalení. V přilehlé budově vytvořilo Muzeum Brněnska stálou expozici. Otevřená je po celý rok.

Pracký nebo také Pratecký kopec (podle německé varianty názvu obce Pratz/Pratzen) byl dějištěm jednoho z největších krveprolití bitvy, ve které v roce 1805 armáda francouzského císaře Napoleona drtivě porazila vojsko III. koalice, kterou zastupovali vojáci ruského impéria v čele s carem Alexandrem I. a generálem M. I. Kutuzovem a oddíly rakouského císařství pod vrchním velením císaře Františka I.

Důstojné místo pro padlé vojáky

Právě na tomto místě o sto pět let později vznikl první památník míru v Evropě z iniciativy vlasteneckého brněnského kněze a pedagoga Aloise Slováka. Cílem bylo nejen uctít památku tisíců padlých vojáků všech zúčastněných armád, ale vytvořit také důstojné místo pro uložení jejich ostatků.

Bezprostředně po bitvě byli totiž pohřbíváni do masových hrobů v okolí. Ty byly ale často mělké a při polních pracích se ostatky dostávaly opět na povrch. V památníku proto vznikla kostnice, kam byly ostatky vojáků uloženy, a také kaple. Kvůli politickým a náboženským neshodám nebyla ale nikdy vysvěcena.

Zajímavá jehlanovitá secesní stavba podle návrhu českého architekta Josefa Fanty je vysoká 26 metrů a její vrchol zdobí 10 metrů vysoký starokřesťanský kříž. Tabule po stranách vchodu do kaple s nápisy ve francouzském, německém, ruském a českém jazyce připomínají padlé všech národů.

V přilehlé muzejní budově je umístěna stálá multimediální expozice „Bitva tří císařů. Slavkov/Austerlitz 1805“, která netradičním způsobem přibližuje návštěvníkům slavkovskou bitvu. Muzeum Brněnska plánuje v následujících letech přestavbu stálé expozice. Památník Mohyla míru je zároveň každoročně na přelomu listopadu a prosince dějištěm pietního aktu k uctění padlých jako vyvrcholení vzpomínkových akcí k výročí bitvy.

Areál je přístupný celoročně, každý den kromě pondělí. Od června do srpna pak každý den. K dispozici je parkoviště a jeho součástí je také autobusová zastávka hromadné dopravy. Z prateckého kopce je také nádherný výhled na nedaleké Brno a mezinárodní letiště.

Spustit audio