Ve Zdíkovci na Prachaticku mají teď nejstarší a zároveň nejmladší zvon v Česku

29. září 2023 08:48

Po více než 80 letech se do Zdíkovce na Prachaticku vrátil svatováclavský zvon. Ve věži původně románského kostela svatého Petra a Pavla dělá společnost dvěma památným zvonům, mezi kterými je i nejstarší funkční zvon v Česku ulitý ve druhé polovině 13. století. Na slavnostní žehnání nového zvonu dorazilo tolik lidí, že se skoro nevešli do kostela.

Zatímco se v kostele odehrávalo žehnání zvonu, ve věži zvonař Michal Votruba dokončoval přípravu na usazení do dřevěné stolice. „Nový svatováclavský zvon má průměr 63 centimetrů, váží 160 kilo a hlavní nárazový tón je E2, aby ladil s původními zvony,“ popsal.

Ve věži kostela ve Zdíkovci dále visí zvon z roku 1601 a o kousek výš zvon naprosto atypických tvarů, který je označován za nejstarší v Česku. „Je nejen nejstarší, ale hlavně funkční. Je zavěšen ve věži a je možno s ním normálně zvonit. Samozřejmě má trochu jiné zvukové parametry, jinou barvu, ale dohromady to dává přijatelný výsledek,“ dodal Michal Votruba.

Na žehnání nového zvonu se přijel z Vimperka podívat Jan Sova. „Bylo to fantastické, moc se mi to líbilo. Ještě jsem z toho takový rozechvělý, protože zvuk zvonu je pro mě nejkrásnější hudbou. Moc se těším, až se rozezní všechny tři zdíkovské zvony najednou,“ komentoval.

Se skupinou přátel se před kostelem zastavila Marie Oudesová. „Já jsem tady domácí a moc mě těší, že se to všechno podařilo. Zvon jsme chtěli dlouhou dobu a povedlo se to dotáhnout do konce, což je teď slyšet,“ řekla.

Jasný hlas nového svatováclavského zvonu bude ve Zdíkovci znít třikrát denně. Při slavnostních příležitostech se k němu přidají i dva historické zvony.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související