Ve Vimperku omezují solení chodníků

20. prosinec 2010

Nová místostarostka města Vimperk Jaroslava Martanová prosadila omezení zimní údržby v podobě solení chodníků. Chodníky se nyní ve Vimperku jen prohrnují. Kritická místa se ošetřují pouze inertním posypem.

Z praktického pohledu se podle vimperské místostarostky lépe chodí po umrzlém, ušlapaném sněhu, než se brodí rozesolenou břečkou: „Uvidíme, jak to bude udržitelné, protože v městských kontejnerech je sůl. Občané si mohou kdykoli sůl nabrat a chodník si posolit. Je to letitá diskuze, jedna skupina solení podporuje a druhá naopak zastává názor, aby se nesolilo. Sama jsem zastáncem nesolení, protože si nemyslím, že to je dobré pro zeleň i domy. Také při průjezdu aut cáká rozsolený sníh po lidech a fasádách domů.!

Město Vimperk počítá v připravovaném rozpočtu pro příští rok na zimní údržbu opět s částkou 2,5 milionu korun. Zvýšené náklady při tvrdší zimě hodlá vimperská radnice podle starosty Bohumila Petráška řešit rozpočtovým opatřením. Městské služby zatím podle něj nápor zimy zvládají a navíc posílí technické vybavení.

„Na to, jak je zatím zima z hlediska zimní údržby ve Vimperku nepříznivá, tak to zvládáme dobře. Máme dobrá technické vybavení, které by se mělo ještě během letoška zlepšit. Dostaneme další mechanizační prostředek na traktor, vepředu bude sněhová radlice a vzadu posypový kontejner. Jakmile se sníh odhrne, tak se komunikace hned posype. Už se nebude dít, že by se sypala sůl do pěticentimetrové vrstvy sněhu, což občané často kritizovali,“ doplnil vimperský starosta Petrášek.

autor: Václav Malina
Spustit audio