Ve čtyřech ze sedmi jihočeských okresních měst je o nové koalici prakticky rozhodnuto

4. říjen 2022 09:57

Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor – tato jihočeská okresní města mají o svém budoucím vedení jasno. Naopak v Českých Budějovicích se o nové koalici stále jedná. Vítězná ODS dosud neurčila, jestli do rady města přizve hnutí ANO, nebo hnutí Občané pro Budějovice.

Občanští demokraté v Českých Budějovicích v závěru minulého týdne absolvovali další jednání se zástupci obou hnutí, tedy ANO a Občané pro Budějovice. Na žádné ze schůzek ale definitivní rozhodnutí nepadlo.

Už dříve ODS stvrdila spolupráci na půdorysu současného vládního modelu, tedy s lidovci, TOP 09 a Piráty. Tyto subjekty mají ale v zastupitelstvu pouze 22 z 45 mandátů. Přesto už si tento týden hodlají rozdělit kompetence.

Lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová zároveň uvedla, že oproti minulému volebnímu období chce na radnici snížit počet uvolněných náměstků primátora. „Chceme zeštíhlit počty uvolněných náměstků, myslím si, že není doba na to, abychom se takto neefektivně chovali k rozpočtu města. Budeme se ještě scházet s oběma hnutími a uvidíme. Je to záležitost i našich koaličních partnerů, kde ta koalice bude více ladit a jakým způsobem koaliční smlouvu formulovat, aby bylo jasné, které projekty, které programy budeme prosazovat,“ dodala.

Zatím nejnovější posun ohlásili v Prachaticích. Ze všech okresních měst na jihu Čech jsou tu vůbec nejdál, protože už podepsali koaliční smlouvu. Bude vládnout koalice ODS+TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL s podporou hnutí Pro Prachatice. V jedenadvacetičlenném zastupitelstvu má koalice 12 mandátů.

Starostou Prachatic se stane poslanec Jan Bauer z ODS. Vítězné hnutí NEZÁVISLÍ dosavadního starosty Martina Malého tak skončí v opozici.

Podle Jana Bauera je rozhodnuto už i o obsazení rady města a postech místostarostů. „Koaliční smlouvu jsme podepsali v duchu personálního rozdělení, pak tam máme priority a rozdělení kompetencí mezi starostu a místostarosty. Dokument samozřejmě zveřejníme,“ řekl.

V Táboře se na spolupráci už dříve dohodli hnutí Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti. Ve funkci starosty by tak měl pokračovat Štěpán Pavlík z hnutí Tábor 2020. Znamená to většinu 15 ze 27 zastupitelů.

Jasno je i v Písku, kde se na nové koalici zatím předběžně dohodlo hnutí ANO s hnutím PRO Písek, ODS a Piráty. Tato spolupráce se bude opírat o většinu 16 křesel v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu v čele s budoucím starostou Michalem Čapkem z hnutí ANO.

Ve Strakonicích má hnutí Strakonická Veřejnost díky hlasům od voličů v zastupitelstvu nadpoloviční většinu a bude vládnout samo. Jeho lídr Břetislav Hrdlička by tak měl přidat třetí volební období za sebou v pozici starosty.

Beze změn zůstává povolební vyjednávání v Jindřichově Hradci, kde je stále domluvená čtyřkoalice hnutí ANO, ODS, STAN a Piráti. Opírá se ale zatím jen o těsnou většinu 14 z 27 hlasů, stále proto hledá další možné partnery.

V Českém Krumlově se vítězné hnutí ANO už dříve na spolupráci dohodlo s hnutím Občané patrioti a s uskupeními Český Krumlov Rozumem a srdcem - Nezávislí, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Jednat chce dál s ODS a hnutím Jihočeši 2012. Podle lídra hnutí ANO ve městě Alexandra Nográdyho zatím definitivní domluva o nové koalici nepadla ani po víkendových schůzkách.

Spustit audio

Související