Včasné vyšetření ledvin může předejít vážným zdravotním komplikacím

12. březen 2009

Ke Světovému dni ledvin, který připadá právě na dnešek, se připojuje Dnem otevřených dveří například písecká nemocnice, respektive její oddělení hemodialýzy. Dnes od 8 do 14 hodin sem může přijít každý, kdo si chce nechat vyšetřit funkci svých ledvin.

Více než 5 procent Čechů má nějak postižené ledviny a čelí riziku, že jim časem selžou. Přestože špatně fungující ledviny o sobě alespoň zpočátku většinou nedávají vědět, je důležité lidi s nedostatečnou funkcí ledvin odhalit včas, aby se předešlo dalším zdravotním problémům.

"Může to být primární onemocnění ledvin, ale také postižení v rámci jiného onemocnění, nejčastěji to je cukrovka. U starších lidí to může být postižení v rámci aterosklerózy, podobně jako je postižení cév srdce a mozku, tak podobně mohou být postiženy ledviny," připomíná Jan Hána, vedoucí lékař českobudějovického Hemodialyzačního střediska.

Především diabetici, lidé s vysokým krevním tlakem a lidé, kteří mají někoho s nemocnými ledvinami v rodině, by tedy měli pravidelně podstupovat jednoduché vyšetření moči.

O chronickém onemocnění ledvin si s lékařem Janem Hánou povídala redaktorka Martina Toušková.

Spustit audio