Vaše paměť se nemusí s věkem zhoršovat. Posílí ji jednoduchá cvičení

20. duben 2017

Kterak naši paměť přinutit, aby byla stále skvělá, radí kniha Cvičení paměti z nakladatelství Ikar. Její autorkou je Angels Navarrová a přináší 95 nápaditých her a úkolů pro všechny věkové kategorie.

V úvodu knihy najdou čtenáři část interview s italskou neuroložkou Ritou Léviovou-Montalciniovou (1909-2012), nositelkou Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství, krátce před jejími stými narozeninami:

„Jak jste na tom s duševní činností?“
„Mozek mi funguje stejně jako ve dvaceti! Nepozoruji žádnou změnu, ani pokud jde o kapacitu či nové myšlenky a zápal. Zítra se vracím na lékařský kongres.“
„Ovšem přece jen tu musí být nějaká genetická omezení vyplývající z věku…“
„Ne. Mému mozku bude zanedlouho sto let, ale senilita ho nepoznamenala. Tělo mi chátrá, to je nevyhnutelné, ale mozek, kdepak!“
„Jak to děláte?“
„Je to dáno velkou plastičností neuronů. I když některé odumírají, ty zbylé se přeskupují tak, aby byly zachovány tytéž funkce, je ale potřeba je k tomu stimulovat.“
„Prozraďte mi ale jak?“
„Udržujte svůj mozek aktivní a tvůrčí, nenechte ho zlenivět a nikdy nezdegeneruje.“

A jak zařídit, aby byl mozek stále v pohotovosti, zjistíte právě v knize Cvičení paměti. Důležité je zaznamenávat si informace, upevňovat je a obnovovat. Autorka přináší řadu cvičení různé obtížnosti, které vám v tom pomohou.

1. cvičení

Po dobu jedné minuty si ukládejte do paměti seznam činností na dnešní den. Pak ho zakryjte a nahlas ho zopakujte nebo si ho zapište. Při opakování se snažte dodržet původní pořadí činností. Pak si sami zkontrolujte, jak jste byli úspěšní.

Odvézt Sněhurku k veterináři
Vyzvednout recepty na poliklinice
Zamluvit u řezníka plněné kuře
Vyzvednout Lauru ze školy
Koupit chleba
Nechat udělat kopie klíčů
Vyndat z komory kufr

Kniha Cvičení paměti, kterou vydalo nakladatelství Ikar, přináší 95 nápaditých her a úkolů pro všechny věkové kategorie
Kniha Cvičení paměti, kterou vydalo nakladatelství Ikar, přináší 95 nápaditých her a úkolů pro všechny věkové kategorie
Kniha Cvičení paměti, kterou vydalo nakladatelství Ikar, přináší 95 nápaditých her a úkolů pro všechny věkové kategorie

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.