Vánoční pečení a vybrané nejstarší recepty

24. listopad 2020

 V Kuchařském čarování se ještě můžete inspirovat kouzlením s červenou řepou, kterou můžete připravit jednak jako pomazánku nebo jako tatarák. Moderuje Petr Stupka.

Ingredience
  • vařené brambory 250 g
  • vařená červená řepa 250 g
  • cibule 60 g
  • olivový olej 4 lžíce
  • vinný ocet
  • hořčice plnotučná 1 lžíce
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • sůl, pepř, mletý kmín

Velice chutná pomazánka tatarského bifteku z červené řepy vám zabere s přípavou 15 minut, plus čas na vaření brambor a řepy.

Uvedený rozpis je na 600 g pomazánky. 

Uvařené brambory a červenou řepu jemně nastrouhejte a vložte do misky. Přidejte olej, rajčatový protlak, hořčici, sůl a trochu čerstvě pomletého pepře a mletý kmín. Vše důkladně promíchejte a podle vaší chuti případně přisolte a okyselte. Až nakonec před podávání přimíchejte nebo posypte jemně nakrájenou cibulí.

Podávejte jako tatarák s chlebovými topinkami a česnekem.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.