Vánoční pečení a vybrané nejstarší recepty
V Kuchařském čarování se ještě můžete inspirovat kouzlením s červenou řepou, kterou můžete připravit jednak jako pomazánku nebo jako tatarák. Moderuje Petr Stupka.
- vařené brambory 250 g
- vařená červená řepa 250 g
- cibule 60 g
- olivový olej 4 lžíce
- vinný ocet
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- rajčatový protlak 2 lžíce
- sůl, pepř, mletý kmín
Velice chutná pomazánka tatarského bifteku z červené řepy vám zabere s přípavou 15 minut, plus čas na vaření brambor a řepy.
Uvedený rozpis je na 600 g pomazánky.
Uvařené brambory a červenou řepu jemně nastrouhejte a vložte do misky. Přidejte olej, rajčatový protlak, hořčici, sůl a trochu čerstvě pomletého pepře a mletý kmín. Vše důkladně promíchejte a podle vaší chuti případně přisolte a okyselte. Až nakonec před podávání přimíchejte nebo posypte jemně nakrájenou cibulí.
Podávejte jako tatarák s chlebovými topinkami a česnekem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.