Vánočně laděné dechovky, vzpomínka na Karla Hašlera i jubileum skladatele Jana Bušty

23. prosinec 2021

Zítra stromek zazáří. Jen v jediném dni v roce je pravdivý text písničky, která zazní v předvánočních Dechovkovinkách. Možná ji znáte od Karla Gotta, který je spolu s Rudolfem Roklem a Ivanem Rösslerem jejím spoluautorem, ale v pořadu dechovkovém ji uslyšíte od Mistříňanky.

Pak necháme zaznít novou nahrávku valčíku Měj mě rád. Hudbu složil Josef Ginzl, text je od Bohuslava Nádvorníka. Na své letošní album, kterým uctila sedmdesátiny svého kapelníka Jana Červeného, ji zařadila klatovská Úhlavanka.

22. prosince uběhlo již 80 let od úmrtí jednoho z nejúspěšnějších českých písničkářů – Karla Hašlera. Zemřel ve věku 62 let po útrapách v koncentračním táboře Mauthausen. Pro připomínku se nabízejí stovky písniček. Alespoň ty nejznámější má dodnes v repertoáru každá česká kapela. Tentokrát ale sáhneme pro jednu z těch méně známých – Když padá v Praze sníh. V roce 1992 ji nahrála Svatebčanka Jiřího Zmožka, zazpívá sbor Carmen.

Čtěte také

Frahelžský lidový skladatel Jan Bušta oslavil v úterý 21. prosince již devadesáté narozeniny. Uslyšíte proto skladbu z jeho tvorby – valčík Zarostl lovecký chodníček. Spoluautorem hudby je Jan Lipold, s Veselkou Ladislava Kubeše zpívají Blanka Tůmová a Ivana Jelínková.

Když v roce 1979 vyšla Moravance deska s koledami a vánoční hudbou, dalo se to považovat za malý zázrak. Legendární kapela nahrála celkem 33 vánočních písní. Do hudebního studia brněnského rozhlasu tehdy přizvala i věhlasný dětský pěvecký sbor Kantiléna. Potěšte se koledou Pojďte chlapci k nám, kterou upravil Jan Kulíšek.

Ústřední hudba Armády České republiky natočila v roce 2006 album Štastné Vánoce s Ústřední hudbou a jejími hosty. Těmi hosty jsou osobnosti populární hudby, které přijaly nabídku a se špičkovým dechovým orchestrem přispěly ke zdaru náročného projektu. Slavnou Purpurou od Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého zakončí Dechovkovinky za doprovodu armádních hudebníků pod taktovkou Viliama Béreše Leona Machálková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.