Pochod Sláva Chodsku, polka Bílá vločka, lanžhotské písně i vzpomínka na zpěváka Rudolfa Cortése

9. prosinec 2021

Řízný pochod Sláva Chodsku zahájí tentokrát pořad Dechovkovinky. Vzdáme tak čest Josefu Fléglovi, od jehož narození uběhlo 7. prosince už 140 let. Rodák z Hořic z Podkrkonoší byl výborný hudebník, působil jako violoncellista České filharmonie. Složil mnoho skladeb. Dechovou hudbu neopomíjel, ale v jeho v širokém záběru se dá chápat jako zpestření tvorby. Zmíněný pochod složil Josef Flégl v roce 1932, o 71 let později ho nahrála Hudba Hradní stráže a Policie České republiky.

Poté nás mimo jiné česká výlet na moravské Podluží – do Lanžhota. I když je Křídlovanka kapela česká a ke zkouškám se schází v Přelouči, velice ráda se věnuje i moravským písním. Na své čerstvé album vydané ke 20. výročí kapely proto nahrála Směs lanžhotských písní, kterou také zahrajeme v Dechovkovinkách.

Jistě se mezi vámi najdou pamětníci, kteří chodili na koncerty Rudolfa Cortése. Zpěvák s nezaměnitelnou barvou hlasu patřil zejména v 50. a 60. letech mezi nejpopulárnější české umělce a byl kmenovým sólistou Orchestru Karla Vlacha. Od jeho narození uběhlo 16. března rovné století a 12. prosince si připomeneme již 35 let od jeho úmrtí. Rudolf Cortés se nevyhýbal ani lidovce – třeba na estrádách nebo při natáčení televizních pořadů. Z hudebního archivu vybíráme nahrávku z roku 1963, na níž Rudolf Cortés zpívá polku autorské trojice Koutek, Milota, Miškovský Já jsem viděl hezkou holku.

Stále se měnící a bohužel ještě nekončící pandemie nám neumožnila, abychom letos uspořádali veřejné rozhlasové oslavy s Budvarkou, která si připomíná 80 let od svého založení. Nabízíme tak alespoň k poslechu polku Jaroslava Voříška s textem Josefa Havlíka Bílá vločka.

Spustit audio

Související