Vajíčka jsou v každé kuchyně nezbytná. Jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
15. duben 2022

Vajíčka jsou v každé kuchyně nezbytná. Jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
Bez vajec se neobejde žádná hospodyňka. Za správných skladovacích podmínek mají trvanlivost až pět týdnů. Jak zachovat vyklepnuté žloutky déle čerstvé či jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
- Žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do mléka a necháte v lednici.
- Z jednoho bílku uděláte více sněhu, když k němu přidáte jednu polévkovou lžíci opravdu studené vody.
- Sníh se bude lépe šlehat, když přidáte pár kapek citronové šťávy nebo bílého octa se špetkou soli.
- Domácí majonéza se nesrazí, když budou mít olej i žloutky stejnou teplotu a olej budete přidávat po kapkách.
- I popraskaná vajíčka můžete uvařit tak, aby nevytekla. Stačí, když vodu pořádně osolíte.
- A ještě známá věc na závěr. Vajíčka se budou mnohem lépe loupat, když je necháte chvíli stát ve studené vodě.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.