V Zoo Hluboká upravují některé výběhy, ale i mění jídelníček sov

16. březen 2018

V Zoo Hluboká vrcholí přípravy na jaro. Některá zvířata se na čas musela odstěhovat, protože jim chovatelé zvelebují výběhy. Součástí příprav na jaro je ale i nový soví jídelníček.

Týká se to například puštíků bělavých. „Těmto sovám před hnízděním přidáváme hlodavce, hlavně myši, které obohacujeme vitaminy. Tím chceme puštíky nabudit do toku a do hnízdění,“ vysvětluje zástupkyně zoologa Jitka Králíčková.

Zároveň se pracuje na budkách sýčků, puštíků nebo kulíšků. „Připravujeme jim je na hnízdění, a to podle druhu. Některé potřebují větší, některé mají radši hluboké, některé ležaté. Dáváme jim tam materiál, třeba borové větve nebo hobliny,“ dodává Jitka Králíčková.

Opuštěný je v současnosti výběh se zakrslými kozami. „Vyvápnili jsme ho, takže jsme museli dát kozy pryč. Teď je máme v naší stanici pro handicapovaná zvířata v Rozovech. Po určité době ještě z výběhu vybereme kameny a přivezeme další substrát, aby byl jako nový,“ popisuje zoolog Ivan Kubát.

Změny nastaly také ve výběhu losů. „Tam padaly větve, stromy nebyly v pořádku, tak jsme ho museli trochu probrat. Teď tam mají losi více světla a není nebezpečí, že by na ně spadl strom,“ říká zoolog.

Na jaře se zvětší i venkovní expozice plameňáků. Tito ptáci budou mít lepší podmínky pro hnízdění.

Spustit audio