V rozhlasové galerii nahlédnete do pralesů Šumavy

27. srpen 2018

Pralesy jsou jedinečným fenoménem Šumavy. Však tu také leží náš nejznámější a jeden z nejdéle chráněných pralesů – Boubínský prales. A právě výstavu fotografií původní šumavské přírody můžete navštívit v Galerii Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů 1.

Letos si Správa Národního parku Šumava připomíná 160 let od počátku ochrany Boubínského pralesa a zároveň 180 let od zahájení ochrany Žofínského pralesa, který leží v sousedních Novohradských horách.

Vyšla proto nová kniha nazvaná Pralesy Šumavy, jejímž autorem je Jan Dvořák společně s českobudějovickým fotografem Tomášem Čamrou.

Díky jedné fotografii na Facebooku dostal unikátní možnost zachytit pralesy Šumavy

Skrze Boubínský prales protéká Kaplický potok

Rok 2018 je pro Národní park Šumava rokem pralesů. Připomíná 160. výročí počátku ochrany Boubínského pralesa a také vznikla kniha Pralesy Šumavy. Jejími autory jsou mluvčí národního parku Jan Dvořák a fotograf Tomáš Čamra.

Jeho pohledy nejen do Boubínského a Žofínského pralesa, ale i do dalších více či méně známých pralesních zbytků, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvky, Trojmezná, Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice, si můžete užít v rámci výstavy v budově Českého rozhlasu České Budějovice.

Fotograf Tomáš Čamra vás nechá nahlédnout do pečlivě střežených míst, která běžně navštívit nemůžete, i těch, která navštívit můžete, ale nejsou příliš známá.

Vernisáž výstavy se uskutečnila v pondělí 3. září v 16 hodin. Fotografie si můžete přijít prohlédnout ve všedních dnech do konce září.

Tomáš Čamra (*1987)

Narodil se v Pelhřimově, nyní žije v Českých Budějovicích. S fotografováním začal před devíti lety. Jeho první snímky se dají zařadit do kategorie streetphoto, když především v Českých Budějovicích fotografoval lidi, architekturu, momentky. Díky častému cestování jak po České republice, tak i po rakouských Alpách nebo Skandinávii, mu učarovala krajinářská fotografie, které se věnuje dodnes. Zvítězil v několika fotosoutěžích a úspěchy sbírá i v nejrůznějších časopisech.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.