V pondělí mě rozvedli a v pátek jsem se ženil, vzpomíná Jan Vančura

14. březen 2021

První archívní nahrávkou ve Vltavínu bude rozhovor s Janem Vančurou, kterého znáte z Rangers, potažmo Plavců. Poté si poslechnete druhý díl povídání s Michalem Tučným z pořadu, který byl natočený v Hošticích u Volyně v roce 1991.

Archívní unikáty

Jan Vančura je spojen s původní sestavou kapely Rangers. Zvláštní souzvuk jejich hlasů dohromady byl podle něj spíše věcí prvotní náhody, zkrátka si dohromady sedli nejen hlasově, ale i lidsky. Přesto nastala doba personálních změn.

„Odešel jsem v roce 1987. To jsem dělal takový komplexní životní kotrmelec. Rozváděl jsem se a znovu se ženil, na tom bylo pikantní, že mě v pondělí rozvedli a v pátek jsem se ženil. A k tomu jsem odcházel z kapely,“ prozrazuje.

Rangers podle svých slov opustil kvůli lukrativní pracovní nabídce z oblasti IT. „Nechci říct, že v kapele byla ponorka, my jsme spolu vycházeli dobře, ale najednou jsem byl nějak unavený tím vším ježděním po koncertech. Tak jsem strávil dva roky u firmy, kterou jsem zastupoval,“ vysvětluje s tím, že tuto životní etapu vždycky rád komentoval slovy: „Firma velmi dobře prosperuje, přestože mě zaměstnává."

Michal Tučný, 2. díl

Další archívní nahrávkou, která je pro vás ve Vltavínu připravena, je druhá část rozhovoru, který natočila redaktorka Zdena Kolářová v Hošticích u Volyně, přímo doma na chalupě u Michala Tučného. Stalo se tak na sklonku roku 1991. Tehdy zbývaly Michalovi Tučnému pouhé čtyři roky života. Na přelomu první a druhé březnové dekády roku 1995 totiž zemřel. A co je na rozhovoru nejzajímavější? Především fakt, že i když je natočený před neuvěřitelnými třiceti lety, ani to povídání a ani ta muzika vůbec nezestárly.

Spustit audio