V pekárnách po celých Čechách začínají vonět mazance i velikonoční beránci

30. březen 2021 15:22

Na Velikonoce si tradičního beránka nebo mazanec koupí nespočet Čechů. Letos by to mohlo být ještě více než loni, kdy bylo domácí pečení velikým hitem. I přesto ale pekárny v těchto dnech musí kromě velikonočních objednávek řešit i řadu problémů. V rodinné pekárně ve Vlachově Březí na Prachaticku se byla podívat i naše reportérka.

Pekárnou ji provází jednatel společnosti Jiří Toušek. Vyrábí tu koblihy, housky, rohlíky, bagety, mezi nejpopulárnější produkty ale patří chleby, které tady hnětou ručně.

„Ze čtvrtka na pátek, což je den, kdy se peče nejvíc, tady z pekárny odjede 17 tisíc chlebů,“ vysvětluje Jiří Toušek.

Čtěte také

V plném proudu už je tady i příprava na Velikonoce. Každým rokem se k pekárně vrací stálí odběratelé velikonočního sortimentu.

Testování zaměstnanců, kteří pracují na směny i nákazu a karantény museli už řešit i tady. Pro firmu ale nebyl velký problém a se situací si poradila. Pro některé pekárny ale může být současná situace obtížná, přiznává ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal:

„Ve všech pekárnách je v současné době nedostatek zaměstnanců, ať je to ve výrobě, na rozvoz výrobků, nebo chybí prodavačky ve firemních prodejnách. Další povinností je testování antigenními testy a samozřejmě zvýšené náklady.“

Zdražuje se totiž mouka, oleje i náplně. Do rozpočtu menších firem navíc podle Dřízala může zasáhnout i nákup antigenních testů. I přes všechny těžkosti ale pekaři očekávají, že na Velikonoce bude zájem veliký.

„V loňském roce si hospodyňky v karanténě nakoupily mouku, droždí a bylo to loňský hit. Myslím, že tento trend letos nebude tak silný, domácnosti si raději koupí kvalitní čerstvý mazanec nebo beránka od svého pekaře a volný čas stráví třeba na zahrádce, nebo v přírodě,“ míní Jaromír Dřízal.

Nejvíce se v Česku každoročně prodávají máslové mazance a šlehaní nebo tření beránci.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio