V ovocných sadech u Chelčic zachraňují letošní úrodu čmeláci

30. duben 2017

Včely kvůli chladnému počasí létaly na jaře jen několik dnů. Sadaři se obávají, že nestačí opylovat už teď rozkvetlé stromy. Zemcheba Chelčice proto vysadila do sadů tisíce čmeláků, kteří létají i při nižších teplotách.

„Jsou ochotni pracovat při nižších teplotách, už od pěti až osmi stupňů nad nulou, už od časného rána do pozdního podvečera, i při zatažené obloze, nevadí jim ani mrholení. Prostě jsou to velcí pracanti, kteří nám zajišťují opylení ovocných dřevin i za podmínek, kdy včely ještě neopouštějí úly,“ vysvětluje entomolog Zemcheby Chelčice Oldřich Pultar.

Zároveň upozorňuje na mimořádně velkého čmeláka. Nejedná se o běžnou dělnici, ale matku, která založila hnízdo. „Možná je to potomek loňských čmeláků, které jsme přivezli do sadů a uměle vysadili,“ dodává.

Letos ovocnáři rozmístili v sadech 41 úlů. Podle entomologa jich mohlo být daleko víc. „Letos jsme čekali poměrně slunečné a teplé jaro, takže jsme jich pořídili méně. Spoléhali jsme na včely, ovšem příroda je mocná a jiného mínění než my, takže nás trochu zaskočila. Vzali jsme těch čmeláků poněkud méně, ale oni jsou zase natolik pracovití, že to, co zbylo po mrazech, určitě opylí,“ říká.

Včely byste letos v sadech našli jen výjimečně. Podle pozorování včelaře Vladimíra Šámala z Českých Budějovic včely vylétly v dubnu pouze tři dny. „Pro včely je limitní teplota pro výlet z úlu 12 stupňů, ale když není ještě třeba deštivo,“ připomíná.

Práce čmeláků skončí v třešňovém sadu přibližně na začátku května. Potom je ovocnáři přesunou do višňových sadů.

Spustit audio