V nové detektivce Sněžný měsíc vypráví Michaela Klevisová o nelegálním lovu rysů

5. srpen 2019

Nelegální lov velkých šelem, krása beskydské přírody a tvrdý život v horských samotách. Takové jsou hlavní kulisy nové knihy autorky detektivek Michaely Klevisové. Dala jí název Sněžný měsíc a před několika dny ji pokřtila a vyslala na pulty knihkupců.

„Rozhodla jsem se psát o místě, které dobře znám. Je tam také příběhová linka o ochraně velkých šelem. I svou troškou jsem se rozhodla přispět k tomu, aby se lidé o toto téma začali více zajímat,“ vysvětluje autorka výběr místa děje a zápletky.

Michaela Klevisové na křtu své knihy Sněžný měsíc

V Beskydech tráví i několik týdnů v roce a během psaní knihy Sněžný měsíc si jen musela všímat více detailů.

Hlavní postavou všech detektivek Michaely Klevisové je detektiv Josef Bergman, který rozplétá zločiny v Česku, ale ve dvou titulech ho autorka poslala také do zahraničí (Ostrov šedých mnichů, Zmizela v mlze).

„Ženy se mi lépe píšou a věděla jsem, že jich budu mít v knihách dost. Proto je detektivem muž, který je stálý, znám ho, a tak se mi dobře píše,“ říká spisovatelka. Inspirací byl také její oblíbený britský krimi seriál Vraždy v Midsomeru. 

Tentokrát se vyšetřovatel, který stejně jako jeho autorka raději žije mimo Prahu a chová kocoura, musí vyrovnat se spletitými vztahy v beskydské vesnici a přilehlých samotách.

Čtěte také

Josef Bergman ale dostane i obrazovou podobu. Česká televize připravuje natáčení televizního seriálu s tímto detektivem. Hotové jsou zatím dva scénáře a točit by se mělo od příštího roku. „Diváci by měli krimi sérii podle knih Michaely Klevisové vidět v roce 2022,“ uvedla na křtu producentka a zároveň kmotra nové knihy Alena Müllerová.

„Mám z toho velikou radost, i proto, že jsem si pečlivě vybírala, komu svolení točit nakonec dám,“ komentovala Michaela Klevisová. Kdo dá jejímu detektivovi konkrétní tvář, zatím neví. „Castingy budou možná až příští rok, takže to bude překvapení i pro mě,“ dodala.

Už teď pracuje dvojnásobná držitelka Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku na další knize. Svého vyšetřovatele pošle tentokrát na Třeboňsko.

Rozhovor s Michaelou Klevisovou o její nové detektivce Sněžný měsíc přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná atmosféru letního filmového a hudebního festivalu Slavonice Fest a nabízí recenzi knihy Kůly v plotě Jakuba Koháka.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio

Související