V Mladé Vožici snížili frekvenci vyvážení popelnic, obyvatelé dostali nádoby na recyklování

27. leden 2020 15:32

Nový systém nakládání s domovním odpadem testují v Mladé Vožici na Táborsku. Cílem je snížit množství odpadků, které končí na skládce. A zdá se, že se to daří díky novince v recyklování.

Obyvatelé totiž dostali popelnice na papír, plast a bioodpad přímo do svých domů. Zatímco v sousedních městech se popelnice vyváží i dvakrát týdně, některé mladovožické rodiny využijí služby popelářů jen jednou za měsíc.

„My jsme čtyřčlenná rodina, nádoby máme schované v garáži a osvědčilo se to v tom, že opravdu třídíme víc. Dřív se s tím muselo někam chodit, když se člověku nechtělo, tak to hodil do směsného odpadu,“ chválí obyvatelka Alena Šoulová nový systém nazvaný Ode dveří ke dveřím.

Čtěte také

Odpadky lze recyklovat přímo doma. „Pořídili jsme si do kuchyně malé koše, rozdělujeme plast, papír, směsný odpad a bioodpad. Roztřídí se to rovnou v kuchyni, pak vyneseme podle potřeby do popelnice. Opravdu můžu říct, že i my jako čtyřčlenná rodina s tímhle systémem běžnou popelnici prakticky nenaplníme, opravdu ten odpad je minimální,“ dodává Alena Šoulová.

V Mladé Vožici se třídilo už v minulosti. Po zavedení nového systému se ale podle starosty Jaroslava Větrovského podíl recyklovaného papíru, plastu a bioodpadu výrazně zvýšil na úkor běžného směsného odpadu, který končí a skládce.

„Vzhledem k tomu, že se zvýšil objem tříděného odpadu, přistoupili jsme k tomu, že běžný směsný odpad budeme svážet pouze v dvoutýdenním intervalu. Díky tomu jsme i snížili o 50 korun místní poplatek,“ dodává. Zatímco loni obyvatelé za vyvážení popelnice zaplatili 700 korun, letos je vyjde na 650 korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související