V Malenicích na Strakonicku lidé nakoupí třeba i uprostřed noci. Místní prodejna bude poloautomatická

21. květen 2024 15:47

Nakoupit v klidu, bez obsluhy a třeba i uprostřed noci. Takovou možnost budou mít už za pár dní obyvatelé Malenic na Strakonicku. Místní samoobsluha se totiž mění v poloautomatickou prodejnu. Ve dne bude dál v obchodě prodavačka, v noci si zákazníci nákup odbaví sami. S bezpečností pomůže umělá inteligence.

„Tady bude skener a ovládací panel pokladny. Když obsluha skončí, otočí ho na druhou stranu a funguje to jako samoobslužná pokladna,“ ukazuje v prodejně v Malenicích na Strakonicku Josef Kašpar, vedoucí technického oddělení Jednoty Volyně.

Prodejna bude díky tomu fungovat nonstop. „Přes den bude provoz s obsluhou a od 16 hodin bude automatický provoz pro všechny zákazníky, kteří sem budou mít povolený vstup,“ upřesňuje Josef Kašpar.

Prodejnu a bezpečnost bude hlídat umělá inteligence. „Je to první prodejna, pro kterou jsme zvolili zabezpečení pomocí umělé inteligence, bude dohlížet na celý noční prodej, na zákazníky, všechno. Spoléháme na důvěru, zákazníkům věříme a nepočítáme s tím, že nám sem jdou něco ukrást, ale samozřejmě může se stát a pak by to bylo řešeno,“ říká vedoucí technického oddělení.

Čtěte také

Pokud umělá inteligence ohlásí krádež, řeší se podle něj vše dodatečně. „Vyhodnotí se, jestli to byla skutečně krádež, jestli to nebyl nějaký omyl, a v případě krádeže je dotyčnému zakázán vstup do těchto prodejen,“ dodává.

Podobné prodejny už má Jednota třeba v Radomyšli, Strakonicích nebo Milevsku. Podle předsedy družstva Jednota Volyně Romana Slamky se model osvědčil. „Kdo má rád obsluhu, zůstane u obsluhy, proti tomu nic nemáme, naopak víme, že máme super personál, který si rád se zákazníky popovídá, a proto k nám někteří zákazníci chodí. A pak jsou samozřejmě ti, kteří třeba dlouho do večera pracují a přivítají možnost nákupu v pozdějších hodinách,“ uvádí.

Pro úpravu malenické prodejny požádala Jednota i o dotaci z dotačního programu Obchůdek 2021. „Využili jsme dotaci a zažádali jsme právě o peníze na nákup samoobslužné pokladny,“ potvrzuje Roman Slamka.

Automatizované prodejny otevírají i další firmy, například ve Vimperku už takto funguje Flop.

Spustit audio

Související