V lenorské sklárně vyráběli skleněné unikáty do celého světa

16. leden 2022

Poslechněte si reportáž z muzea sklářství v Lenoře a další vyprávění kumštýřů narozených na jihu Čech. V tomto vydání Vltavínu to budou bratři Marian a Karel Rodenovi a Pavel Žalman Lohonka. Na závěr se vydáme opět na jeden kopec s kostelem, a to až do rakouského Linze.

Zakladatelem sklárny v Lenoře byl Johann Meyr. „Vlastnil více skláren, největší ve Vimperku. Měl velký odbyt skla a neměl už kde vyrábět a také docházelo v okolí Vimperka dřevo. Proto si od Schwarzenbergů pronajal území Lenory a začal tady budovat novou sklárnu. Byl tu původně takový prales, který se postupně proměňoval ve sklárnu a kolem sebe začal nabalovat další domy,“ popisuje starosta obce Antonín Chrapan.

Sklárna a obec Lenora vznikly současně před 185 lety jako nejmladší sklářská osada na šumavském soutoku Teplé a Travnaté Vltavy pod vrcholem hory Ptáčník. Původní název byl Eleonorenhain podle kněžny Eleonory ze Schwarzenbergu. 

Provoz byl oficiálně zahájen 23. září 1834. Osadu vznikající kolem sklárny tvořily nejen domky sklářů, ale i hospoda a škola. Už koncem roku 1834 se ve škole učilo 34 dětí. Později vznikly veřejné pece na pečení chleba, což je tradice, kterou místní udržují i nyní.

Za První republiky už měla Lenora 820 obyvatel a 64 domů. Od konce druhé světové války tady do roku 1989 vyrostlo i 17 bytovek se 150 byty, zdravotní středisko a rodinné domky.

Zdejší skláři vyráběli unikáty, které byly oblíbené nejen v Čechách, ale i zahraničí. Celou reportáž z lenorského muzea sklářství si poslechněte v úvodní části magazínu Vltavín.

Jihočeští rodáci

V minulém Vltavínu jsme si poslechli vyprávění herce Mariana Rodena, a protože pochází z hereckého rodu Rodenů, tak tentokrát logicky přijde na řadu jeho bratr Karel.

Nyní si můžete poslechnout záznam pořadu Tobogan z března roku 2006 s Alešem Cibulkou, který si pozval oba dva bratry Rodenovy a k nim ještě herce Jiřího Štěpničku aby společně popřáli Pavlu Žalmanu Lohonkovi k jeho narozeninám.

Spustit audio

Související