V jižních Čechách je třináct tisíc patologických hráčů, nejčastěji jde o on-line sázkaře

23. listopad 2021

Týden zodpovědného hraní, trvající od 22. listopadu do 28. listopadu, má upozornit na rizika hazardního hráčství, tedy hraní o peníze. Během covidové pandemie se mnoho hráčů přesunulo do virtuálního prostředí. Statistiky uvádějí, že rizikově v České republice hrají tři procenta z nás. Je to víc lidí, než si myslíme.

„Člověk si řekne:  ‚Tři procenta, to moc neznamená,‘ když si to ale spočítáte, jde o dvanáct, třináct tisíc lidí v jižních Čechách, což je opravdu hodně,“ upozorňuje Jiří Koreš, vedoucí Poradny pro nelátkové závislosti v Českých Budějovicích. „V reálu pracujeme s třemi sty klienty za rok a jejich průměrný dluh se pohybuje okolo šesti set padesáti, šesti set sedmdesáti tisíc korun. To už ty tři procenta vypadají hrozivěji, než se zdá,“ dodává.

Profily sázkařů a hazardních hráčů se nejčastěji dá rozdělit do dvou skupin. „Jedni jsou mladší sázkaři – sportovci, kteří přicházejí ještě s maminkou nebo s tatínkem. Čerstvě dovršili dospělosti anebo jsou ještě mladiství. Hrají nebo sází, většinou protože sportují a v klubu, ve kterém jsou, je to běžně spojené s kulturou. Sází přes někoho staršího,“ popisuje adiktolog.

Mají představu, že rychle a jednoduše vydělají

„Není tam dostatečná finanční gramotnost. Jakmile je jim osmnáct, půjčí si peníze a prosází je. Mají představu, že rychle a jednoduše vydělají. U mladších jsou první dluhy průměrně sto pět tisíc. To mají třeba našetřeno nebo dostanou nebo seberou doma anebo si půjčí od nebankovní společnosti,“ komentuje.

„Druhá část jsou řekněme mladí muži, pětatřicet let, s rodinou, stavící domy a tak. Byli odjakživa zvyklí hrát a teď na ně život klade spoustu dalších nároků. Někdy se něco nepovede a oni v tom setrvávají. Tam už jsou dluhy v milionech,“ poukazuje na své zkušenosti.

Adept na problémového hráče má několik charakterových vlastností, které předurčují možná budoucí rizika. „Kromě provázanosti na sport jsou to lidé, kteří jsou vesměs úspěšní, inteligentní, jsou zaměření na výkon, jsou aktivní, až workoholici. Hra je to buď odreagování, nebo mají představu, že když tomu rozumí, tak na tom mohou vydělat,“ vykresluje poradce typickou charakteristiku.

„No a pak se něco stane - výhra nebo blbá životní situace, kdy se to otočí a pak už to vůbec není zábava. Nikdo z lidí co k nám přijdou, to nemá za zábavu. Většinou chtějí vyhrát peníze, o které přišli, než se to někdo dozví a jsou v  dluhovém kolotoči,“ dodává.

Kde najít pomoc

Pomoc a podporu mohou sázkaři, hráči i jejich blízcí najít například v českobudějovickém Preventu 99. Bližší informace a kontakty lze najít na jejich webových stránkách www.neprohraj.se. V rámci Týdne zodpovědného hraní má poradna v plánu několik akcí, mezi které patří středeční Den otevřených dveří nebo také on-line poradna v úterý a ve středu.

Celý rozhovor s Jiřím Korešem o problému hazardního hráčství si poslechněte online.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Eva Kadlčáková
Spustit audio