V Hluboké pokřtili novou plavební komoru. Lodě poplují z Budějovic na Hněvkovice

6. květen 2013

U Hluboké nad Vltavou pokřtili novou plavební komoru. Výletní lodě už se dostanou z Budějovic až na vodní nádrž Hněvkovice.

Ředitelství vodních cest novou plavební komoru slavnostně pokřtilo v sobotu a zahájilo zde stavbu přístavu.

Slavnostního zahájení plavební sezóny se v Českém Vrbném mezi Budějovicemi a Hlubokou zúčastnily stovky lidí, z nichž někteří pokračovali na křest komory na Hlubokou na kole, na bruslích anebo výletní loďkou.

Už za dva a půl roku by měly lodě doplout z Budějovic až na Orlík a pak dál teoreticky až do Hamburku. V jižních Čechách se do té doby musí vybudovat plavební komora u Hněvkovické přehrady a musí se také vyřešit, co se starým modrým mostem v Týně nad Vltavou, pod kterým větší lodě nepodplují.


Kontroverzní projekt splavnění Vltavy rozděluje Jihočechy. Celé splavnění vyjde na cca 2 miliardy korun (z toho 800 milionů je z Evropských fondů)
1. etapa
Splavnění České Budějovice – Hluboká nad Vltavou (vybudovaná komora v Českém Vrbném, prohrábka dna apod.) stálo 750 milionů korun (část byla pokryta z dotace z Evropských fondů).
2. etapa
Splavnění prodloužené na Hněvkovickou přehradu (díky vybudované komoře v Hluboké nad Vltavou)
stálo 536 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
3. etapa
Splavnění prodloužené až na Orlickou přehradu (díky vybudování plavební komory na Hněvkovické přehradě) bude stát cca 800 milionů korun (část bude opět pokryta z dotace Evropských fondů). Začne se budovat v prosinci 2013, hotovo by mělo být o dva roky později.


Zobrazit místo Bez názvu na větší mapě
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio