V Hluboké nad Vltavou měl světovou soutěžní premiéru nový sport – parapaddleboarding

6. říjen 2019 09:08

V České republice se zrodilo nové sportovní odvětví. Na plovoucích prknech závodili vozíčkáři. Pod zámkem v Hluboké nad Vltavou pro ně byly připraveny speciální plováky a vůbec první závod v parappaddleboardingu.

Myšlenka se zrodila v hlavě vozíčkáře Zbyňka Sýkory, pro kterého je sport životním stylem. „Parapaddleboarding má specifickou techniku pádlování. Myslím, že kdo ji alespoň částečně ovládne, ten má velkou šanci na dobrý výsledek,“ popsal.

Na první pohled nejsou vidět změny oproti klasickému paddleboardu. Snad jen sedačka a úchyt pro vozíčkáře. Odborný pohled Jana Hermana ale přibližuje i detaily. „Oproti klasickému paddleboardu  má speciální úchyty a také se volí plovák, který má vysoký výtlak, aby byl stabilnější, když na něm člověk sedí,“ řekl.

Čtěte také

Vítězi prvního závodu v paddleboardingu na světě se stali v kategorii vozíčkářů Běla Třebínová a Miroslav Šperk, v kategorii pro hendikepované stojící, s vrozenými vadami a amputacemi zvládl svoji trasu nejrychleji Bohuslav Dvořák.

Pořadatelé pro sebe a své soupeře připravili celkem tři tratě. Ta nejdelší měřila dokonce jeden kilometr. Zbyněk Sýkora ale věděl, jak si s ní poradit. „To není tak krátká vzdálenost na to, abychom to mohli napálit. Já si myslím, že je potřeba pořádně rozložit síly. Není to ale nic extra dlouhého, kdo si to dobře naplánuje, ten si to užije,“ uzavřel. A o to šlo při světové premiéře v parapaddleboardingu především.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související