V Evropě se vyskytuje samostatný druh tasemnice způsobující sparganózu. Prokázali to jihočeští vědci

24. duben 2021 11:28

Vzácné případy onemocnění způsobených tasemnicemi se nevyhýbají ani České republice. Prokázali to jihočeští parazitologové. Larvy evropského druhu tasemnice, škulovce rodu Spirometra, způsobují sparganózu. Toto onemocnění může poškodit zejména podkožní svalstvo, ale také oči nebo mozek.

„Známější jsou tasemnice z Asie. My jsme dokázali pomocí genetických metod, že tento evropský druh se vyskytuje ve Finsku, na Ukrajině a v Polsku a liší se od toho asijského,“ uvádí parazitolog Roman Kuchta z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Příbuzných tasemnic tomuto evropskému druhu je ale ve světě daleko víc. Jihočeští vědci je všechny utřídili. „Na základě rozsáhlé studie genetických dat jsme zjistili, že jednotlivých druhů bude po světě více. Odhadujeme zatím asi šest, často jsou specifické pro jednotlivé kontinenty,“ říká parazitolog.

Čtěte také

Evropský druh tasemnice způsobuje onemocnění s názvem sparganóza. „Tato tasemnice u člověka ve formě larvy migruje tělem, nejčastěji do podkoží, ale můžeme ji najít i v jiných orgánech nebo oku. Může migrovat i do mozku způsobovat tam závažné zdravotní problémy,“ vysvětluje Roman Kuchta.

Do lidského těla se podle něj parazit může dostat dvěma způsoby – pitím vody, ve kterém jsou larvy tasemnic v prvních mezihostelích, nebo pozřením mezihostitelů, kterými mohou být různí obratlovci jako ptáci, savci, obojživelníci a plazi.

V České republice byl evropský druh tasemnice v průběhu 70 let zjištěný jen u tří lidí. „Tři případy jsou popsané v literatuře, ale protože je to často přehlížené onemocnění, může jich být i více,“ připomíná Roman Kuchta.

„Tyto tasemnice jsou nejčastěji v podkoží, kde tvoří takové boule, které se mohou dokonce i pomalu pohybovat. Zdravotníci je mohou zaměnit s nějakým druhem nádoru, ale jedná se o jednoduše chirurgicky odstranitelného parazita,“ dodává.

Spustit audio

Související