V Blatné bude víc hlásičů místního rozhlasu, město také dostane digitální povodňový plán

5. březen 2020 15:42

Blatná na Strakonicku připravuje nový varovný a informační systém a také povodňový plán. Díky němu bude moct lépe informovat lidi o mimořádných událostech, ale ulehčí i práci záchranářům.

„Náš současný rozhlas sice splňuje všechny zákonné podmínky, ale už je zastaralý. Hlásiče budou vyměněny za digitální, zkvalitní se významně signál,“ popisuje starostka Kateřina Malečková.

Hlavně ale podle ní město rozšíří rozhlas i do nových částí, kde se staví rodinné domy. „U současného systému už je problémové nastavovat další nové reproduktory,“ vysvětluje. Nyní je v Blatné téměř sto hlásičů, jejich počet se zvýší přibližně na 125.

Čtěte také

Další významným krokem je podle Kateřiny Malečkové zpracování digitálního protipovodňového plánu. „To je taková důležitá vsuvka pro všechny komunikační prvky, které se v případě povodně musí spojit. I od toho si slibujeme, že se zvětší ochrana našich obyvatel,“ říká.

Tím by se měl zjednodušit a také zrychlit přenos informací. „Digitální protipovodňový plán je důležitý hlavně pro složky integrovaného záchranného systému. Díky tomu budou operativně vědět všechna aktuální data, teď si voláme, posíláme si sms, ale plán toto všechno zrychlí,“ dodává starostka.

Nový varovný informační systém a také nový digitální povodňový plán začne v Blatné fungovat v polovině letošního roku.

Spustit audio

Související