V areálu bývalé Klangovy továrny v Dačicích vznikají tři nové byty, sloužit by měly válečným uprchlíkům z Ukrajiny

15. květen 2022 14:07

Areál bývalé Klangovy továrny v Dačicích se začíná měnit na byty. Město tam připravuje ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny. Objekt koupilo teprve na začátku letošního roku a počítalo s tím, že jeho proměna bude trvat několik let. Válka na Ukrajině ale vše urychlila.

„V současné době se staví první bytová jednotka o velikosti 2+kk. Další bytová jednotka bude stejné velikosti a pak vznikne ještě třetí, která bude větší, ta bude mít velikost 3+kk, to znamená tři obytné místnosti, kuchyňský kout a koupelna,“ popisuje místostarosta Jiří Baštář.

Projekt na rekonstrukci bytů v bývalé továrně se Dačicím podařilo připravit v rekordním čase, stejně tak i sehnat stavební firmu. „Byla to vesměs náhoda, protože první byt zadávala rada města napřímo s výjimkou ze směrnice kvůli aktuální situaci. Byla to firma, která nám již realizovala jinou akci, byli jsme s prací spokojení, finanční ohodnocení se nám zdálo rozumné, proto jsme ji oslovili k nacenění té první bytové jednotky. Ty další už budeme soutěžit,“ uvádí místostarosta.

Rekonstrukce třech bytů bude město stát necelých šest milionů korun. Radnice požádala i o státní dotaci na rozšíření ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky. Z programu by město mohlo získat téměř 1,7 milionu korun.

„Byty v současné době prioritně děláme pro pomoc, nicméně počítáme s tím, že budou klasicky nájemní a budou určeny pro obyvatele Dačic k pronájmu. Rozšíří se tím vlastně bytový fond města,“ dodává Jiří Baštář.

Všechny tři byty by měly být hotové letos na podzim. Ubytování v nich podle plánu najde až čtrnáct lidí.

Spustit audio

Související