Úzkokolejka slouží 110 let. Při výročí na trať vyjel speciální parní vlak

28. prosinec 2016

Už 110 let jezdí vlaky po úzkorozchodné trati z Jindřichova Hradce do Obrataně. Provozovatel úzkokolejky, společnost Jindřichohradecké místní dráhy, proto v úterý 27. prosince vypravila speciální parní vlak. Stejně jako v roce 1906 ho táhly dvě lokomotivy a zájem svézt se s ním měly stovky lidí.

Program jízdy parního vlaku byl velmi podobný tomu, který zažili před 110 lety první cestující. „Inspirovali jsme se záznamy v kronikách a snažili jsme se zrekonstruovat první slavnostní jízdu na trati, která se odehrála 23. prosince 1906,“ vysvětlil Pavel Matlas ze společnosti Jindřichohradecké místní dráhy.

Součástí rekonstrukce první jízdy byla také dobová hudba, nechyběli lidé v historických oblecích, kteří měli na klopách stužky v červenobílé barvě. „Z fotografií víme třeba i to, jak byla nádraží vyzdobená, tak máme girlandy z chvojí. Úplně stejně jsou nazdobené lokomotivy. Na nádražích vlají tehdejší národní vlajky země české, tedy červenobílé,“ dodal Pavel Matlas.

Trať z Jindřichova Hradce do Obrataně je dlouhá 46 kilometrů. Tentokrát ale parní vlak dojel jenom do Černovic u Tábora, stejně jako před 110 lety. „Vlak původně dojel jenom do Černovic kvůli závějím,“ uvedl Jiří Pavel ze společnosti Jindřichohradecké místní dráhy.

Výstavbu trati z Jindřichova Hradce do Obrataně iniciovala Kamenice nad Lipou a právě na zdejším nádraží si teď návštěvníci mohou prohlédnout fotografie z výstavby a prvních let provozu.

autor: hoch
Spustit audio