Uvidíte prsa, která mají sto let stejný tvar, a samorost, jímž v Pelíškách házel Jiří Kodet

1. září 2015

Samorosty sbírá Karel Tůma. Bývalý lesník netradičnímu koníčku propadl už při první návštěvě lesa a dnes má malé muzeum ve Slavonicích, kde své poklady vystavuje. Navštívit ho můžete od května do konce září. Zastavila se zde i autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

U jednoho z exponátů cedulka praví: Prsa, co vydrží mít sto let stejný tvar, z filmu Cesta z města. „Hodně se tady natáčí filmy, seriály. Do filmu Cesta z města si vybrali tenhle samorost, který vypadá jako prsa. Dále tu mám například takovou bouli, která připomíná lidský mozek – Jiří Kodet ji měl ve filmu Pelíšky a nakonec s ní mrskl do dveří,“ vypráví Karel Tůma.

O jeho samorosty je mezi filmaři opravdu velký zájem a jeho samotného to samozřejmě moc těší. V malém muzeu ve Slavonicích ale uvidíte i další zajímavosti, například zrcadla. „Zrcadla se dají uložit do uříznutých pařezů. Vyčistím, nalakuji a je z toho dekorace. Dají se také vyrobit lustry, vázy, svícny,“ vyjmenovává,

Zdůrazňuje, že dřevo je krásné a doprovází člověka po celý život, od kolébky až po rakev. „Příroda je mocná čarodějka a pohled na dřevo se nikdy neokouká,“ dodává Karel Tůma.

V současné době už samorosty tolik nesbírá, protože je v penzi. Kdykoli ale vyrazí s manželkou na procházku do lesa, samozřejmě se pozorně rozhlíží kolem sebe. „To je jako droga, začnete to dělat a jste v tom napořád,“ uzavírá.

Malé muzeum samorostů Karla Tůmy ve Slavonicích

Celý rozhovor s Karlem Tůmou si poslechněte v pořadu Dámská jízda v odkazu výše. Připomínáme také Kabelkový veletrh a listujeme lunárním kalendářem.

Čtěte také

Spustit audio