Úroda pícnin byla jen průměrná, krmení pro dobytek ale bude dost

2. říjen 2019 11:21

Díky srpnovým srážkám mají někteří jihočeští zemědělci jednu až dvě sklizně pícnin navíc. I přesto bude úroda jen průměrná. Aby měli farmáři dostatek krmení pro dobytek, hledají proto jiné alternativy. Jednou z nich je produkce senáže z jiných plodin.

„Budeme mít zásobu akorát na to, abychom vyloženě přežili do příští sezony. Proto jsme dělali o jednu seč navíc,“ říká agronom společnosti Agra Březnice Vladislav Hájíček.

V minulých letech, kdy bylo více vláhy, podle něj zemědělci při druhých a třetích sečích sekli trávu vysokou zhruba čtyřicet centimetrů, letos jen deset centimetrů. „Je to vyloženě nouzové řešení, aby bylo alespoň minimum hmoty v odpovídající kvalitě,“ dodává agronom.

Čtěte také

Aby bylo krmení dostatek, museli zemědělci hledat jiné alternativy. „V letošním roce i v minulých letech jsme museli pěstovat žito v jarních měsících na siláž, protože nechceme snižovat stavy dobytka,“ uvádí předseda představenstva společnosti Agra Březnice Martin Fišer.

Podle ředitelky Jihočeské agrární komory Hany Štastné je letošní úroda pícnin na jihu Čech průměrná. „Zatímco sena je všeobecně opět velmi málo, o třetinu méně než loni, tak u senáže se to liší. Někde si chválí, že i díky třem sečím mají zásobení dostatečné, ale v některých podnicích měli problém sklidit dvě seče,“ popisuje.

Někteří zemědělci se před nedostatkem krmení pojistili. „Na základě zkušeností z předchozích let zemědělci nic nepodcenili, rozšířili výměry plochy oseté víceletými pícninami nebo si krmení zajistili silážováním i obilím nazeleno,“ dodává Hana Šťastná.

Spustit audio

Související