Po celém Česku je nedostatek sena. Chovatelé skotu hledají cesty, jak se bez něj obejít

25. únor 2019 11:51

Seno a senáž se v současnosti prodává až za pětinásobek původní ceny. Zásoby docházejí zemědělcům i na jihu Čech, kde nedostatek pícnin trvá už několik let. Pokud se letos situace nezlepší, hrozí snižování počtu skotu.

V zemědělském družstvu v Předslavicích dostávají seno už jenom telata. „Telátka u nás musí dostávat seno, protože to je velice potřebné při vytváření předžaludku a v dalším růstu, nevyrostla by do patřičné velikosti. Dospělá zvířata už se s tím poperou, tam to můžeme nahradit něčím jiným,“ vysvětluje zootechnik Pavel Čech.

Z pracovníků se stávají tak trochu alchymisté a matematici. „Museli jsme opravdu začít kouzlit se senem. Spočítali jsme, kolik jsme sklidili, kolik nejnutněji potřebujeme pro telátka a ostatní kategorie skotu jsou prakticky bez sena,“ potvrzuje předsedkyně Blažena Štouralová.

Seno nahradili částečně řezanou slámou, dále zvýšili poměr kukuřičné siláže oproti senáži. „Náš výživář doplnil krmnou dávku různými komponenty, minerály, vitamíny a podobně,“ dodává předsedkyně.

Jihočeští zemědělci letos sklidí míň kukuřice, její kvalita navíc bude horší

Sklizeň kukuřice v Rábíně na Prachaticku

Úroda kukuřice na jihu Čech bude mírně podprůměrná. Na vině je letošní sucho. Horší kvalita klasů i celých rostlin ovlivní i živočišnou výrobu nebo produkci bioplynu.

Nedostatek pícnin a sena mají v Předslavicích už několik let. „V roce 2017 byla sklizeň zhruba o třetinu nižší a v roce 2018 byla celkově asi tak třetinová proti průměrnému roku. Měli jsme velké štěstí v roce 2016, kdy se nám podařilo sklidit poměrně vysokou úrodu, a z toho dodnes žijeme,“ vzpomíná Blažena Štouralová.

Jihočeští zemědělci zatím počty skotu kvůli nedostatku sena nesnižují. Uvádí to ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná. „Dobrý zemědělský hospodář si dělá zásoby krmiva minimálně na dvě zimy. Ta letošní už je opravdu hraniční, protože i těm nejlepším krmení dochází a doufají, že si zásoby budou moci vytvořit letos znova,“ popisuje.

O dalším osudu skotu rozhodne první senoseč. Jak dopadla první sklizeň sena, budou zemědělci vědět v červnu.

Spustit audio

Související