Úroda kukuřice na jihu Čech je lepší než loni. Výnosy budou ale jen průměrné

18. září 2019 11:33

Jihočeští zemědělci sklidí víc kukuřice než loni. Výnosy budou ale jen průměrné. Zemědělci jsou i přesto s úrodou spokojeni, kukuřice narostla do požadované výšky a má požadovanou kvalitu.

„Kukuřice narostla do výšky dva metry dvacet, tak jak čekáme, srážky přišly, kdy měly, v druhé polovině srpna něco spadlo,“ popisuje předseda představenstva společnosti Agra Březnice Vladislav Hájíček.

Kukuřice je už krásně žlutá. „Tady vidíte, že ta palice je krásně dopylená až do špičky, takže je předpoklad vysokého výnosu,“ ukazuje agronom Martin Fišer.

Čtěte také

Ještě než mechanizace vjela do pole s kukuřicí, museli zemědělci odvézt klasy do laboratoře a tam zjistit, jaká je kvalita této plodiny. „Máme sušinu kolem třiceti procent, což je úplně ukázková hodnota. Loni jsme měli sušinu čtyřicet procent, krávy to hůř přijímají, když je to suché, a ten objem masy je menší,“ dodává Martin Fišer.

Úroda kukuřice ale nebyla na všech místech v Jihočeském kraji stejná. „I pokud se pohybujeme po kraji, vidíme, že někde porosty dosahují metrové výšky, někde dvou metrů. Výnosy se pohybují od 30 do 40 tun na hektar, také obsah sušiny se liší. Někde si zemědělci stěžují, že kvůli vedrům kukuřice nasazovala méně palic, když byly horké dny, tak se obávali, aby nepřeschla,“ doplňuje ředitelka jihočeské Agrární komory Hana Šťastná.

Sklizeň kukuřice skončí na konci září.

Spustit audio

Související