Ulice zaplavily vlčí máky. Připomínají válečné veterány

11. listopad 2017

Červený květ vlčího máku připomíná válečné veterány. Symbolicky ho mohou lidé zakoupit v ulicích, a to v rámci sbírky společnosti Post Bellum. Kromě tradičního svátku svatého Martina totiž na 11. listopad připadá také Den válečných veteránů.

Přispět je možné do kasičky přímo dobrovolníkům v ulicích a na vybraných stanovištích.

Sbírka slouží nejen k úctě a vděku válečným veteránům. Cílem projektu Paměť národa společnosti Post Bellum je také zaznamenat jejich vzpomínky. „Paměť národa natáčí příběhy pamětníků a peníze ze sbírky jdou vyloženě na další natáčení,“ říká Lucie Sedláčková, koordinátorka pro České Budějovice.

Reakce lidí na sbírku jsou vesměs pozitivní. Do kasičky přispěla také kolemjdoucí Petra. „Myslím, že to má smysl v tom, aby se na to nezapomnělo. Pro nás je válka spíš spojená s dřívější dobou, když se řekne válečný veterán, představím si tu generaci, která už dožívá, ale je třeba na to nezapomínat,“ komentuje.

Bývalý voják z povolání Zdeněk sice nikdy do žádného ostrého konfliktu zasahovat nemusel, přesto má pro sbírku veliké pochopení. „Já jsem tedy nesloužil v Afghánistánu, ale vím o tom hodně, protože tam byli dva mí přátelé. Všechny lidi to opravdu nějakým způsobem poznamená a myslím, že by si zasloužili péči,“ připomíná.

Lidé můžou přispět také do kasičky například v Českých Budějovicích v klubu Horká Vana, v lezeckém centru Lanovka nebo ve vybraných trafikách a obchodech.

V sobotu 11. listopadu se sbírka spojí se svatomartinským programem na Piaristickém náměstí. „Symbolicky v 11.11 hodin, což se bere jako ukončení první světové války, bude otevřeno svatomartinské víno, takže je to takové propojení. Na náměstí bude koncert, odpoledne divadlo pro děti, v Galerii Pod Kamennou žábou ateliér pro děti a v 17.30 přijede svatý Martin,“ zve Lucie Sedláčková.

Podle provozního ředitele společnosti Post Bellum žije v České republice ještě zhruba 600 bývalých vojáků a odbojářů z období druhé světové války. Novodobými konflikty nebo zahraničními mírovými misemi prošlo přibližně 12 tisíc českých vojáků.

autor: mvo
Spustit audio