Údolní nádrž Soběnov

27. srpen 2002

Téměř 80 let stála v malebném podhůří Novohradských hor v poklidu malá přehradní nádrž. Vše se změnilo 8. srpna, kdy po vydatných deštích zasáhla jižní Čechy první vlna povodní. Do té doby nevelký tok Černé se změnil v mohutnou řeku, které letitá kamenná hráz nádrže neodolala a provalila se. Krajina podél řeky pod nádrží se rázem místy změnila téměř k nepoznání. Poté masám vody nebránilo v cestě do řeky Malše a následně do přehradní nádrže Římov téměř nic. Jistě i tato událost přispěla k rychlému naplnění římovské přehrady a... Události, které následovaly již netřeba komentovat. Snímky nádrže, jejího okolí a toho co zbylo z hráze (pořízené 19. 8. 2002) najdete v připojené fotogalerii.

Údolní nádrž Soběnov na řece Černé byla vybudována v roce 1924 nedaleko obce Soběnov severovýchodně od Kaplice. Je považována za nejstarší vodní přehradu v jihočeském regionu.

Nádrž má rozlohu 3,94 ha, a objem 73200 metrů krychlových (kubíků). Hráz je (byla) dlouhá 21 metrů a vysoká 8,5 metru. Na pravé straně se nachází vorová propust, jejíž dno je tvořeno soustavou pražců, zabraňujících velké rychlosti proudu zvětšením vnitřního tření vody. Z nádrže je vyveden náhon k malé vodní elektrárně. Zpočátku voda teče 557 m dlouhým tunelem s kamennými větracími šachtami. Na tunel navazuje 544 m dlouhý betonový kanál, který ústí do vyrovnávací komory nad elektrárnou. Samotná elektrárna leží cca 4 km po proudu řeky na konci naučné stezky.

autor: Filip Víšek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.