Tvarohové taštičky plněné mletým masem od Rudolfa Cibulky jsou gastronomickým snem

Bramborové těsto, špenát, osmažená cibulka. Co je lepšího v české kuchyni? Tvaroh bramborové těsto zjemňuje, dodá tradičnímu jídlu zase trochu jinou chuť a i po vychladnutí udrží těsto kypré a vláčné. Uvnitř je umleté maso a klobásy. Je to jak gastronomický sen, ve kterém budete křičet, že chcete ještě přidat. Vařil Rudolf Cibulka z Šošůvky.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g hrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • mouka na pomoučení válu
  •  
  • Na náplň:
  • 150 g uzeného masa (vepřový ocásek)
  • 100 g vepřové klobásy
  •  
  • Na špenát:
  • 400 g špenátového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla
  • 3 zarovnané lžíce hladké mouky (může být špaldová)
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžíce vody
  •  
  • Na cibulku:
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla

Postup

Předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory dáme na vál a přisypeme hrubou mouku. V hromádce vytvoříme důlek, do kterého přidáme vejce, tvaroh a sůl.

Ručně vypracujeme kypré těsto. Pracujeme rychle, těsto nesmí odpočívat, protože má tendenci řídnout.

Těsto vyválíme na pomoučeném válu asi na půlcentimetrovou výšku. Pomocí skleničky nebo kruhového tvořítka vykrajujeme kolečka, do kterých budeme dávat náplň.

Na náplň si nakrájíme na větší kousky uzené maso z ocásku a vepřovou klobásu. Kousky potom umeleme v masovém strojku najemno. Není potřeba dochucovat, maso i klobása mají vynikající chuť samy o sobě.

Hotová náplň se lehce rozpadá, ale to nevadí, protože ji uzavřeme do těsta. Na jednu taštičku potřebujeme jednu vrchovatou lžičku náplně.

Náplň klademe doprostřed na vykrojené kolečko těsta, přehneme na půl a prsty přitiskneme jako pirožek.

Takto zabalené taštičky vhodíme do vroucí vody, odlepíme je vařečkou ode dna hrnce. Když vyplavou na hladinu, vaříme je ještě 2–3 minuty.

Připravíme si špenát. V hrnci rozpustíme a ohřejeme mražený špenátový protlak. V dalším hrnci si rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Na mírném plamenu během 2 minut umícháme světlou jíšku. Potom jíšku podle potřeby zředíme mlékem a vodou.

Jíšku přilijeme ke špenátovému protlaku, přidáme česnek a směs 20 minut provaříme. Nakonec špenát rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Oloupeme cibuli, nakrájíme najemno a usmažíme na sádle dozlatova.

Hotové taštičky servírujeme se špenátem a osmaženou cibulkou navrchu.

Rudolf Cibulka

Rád vaří. Při cestě do obchodu si předává různé zkušenosti a recepty s ženami, které potkává. Tento recept má od jedné z nich a dělá ho už 25 let. Mnohem více začal vařit potom, co odešel do důchodu. Dokonce občas vaří s partou kamarádů.

Přichystal nám dokonce oběd. Před vlastním natáčením jsme ochutnali uzené maso s povidlovou omáčkou a domácím houskovým knedlíkem. Jako dezert se podávaly malé moravské koláčky. Bylo to výborné a prožili jsme v Šošůvce pěkný den.

Patrik Rozehnal a Rudolf Cibulka
autoři: Patrik Rozehnal , djo