Řezy s povidly a ořechy od Magdy podle Jaroslavy Rešové jsou nezapomenutelnou tečkou po obědě

Křehké, vláčné, tříbarevné. Chutí vám můžou připomenout známé pusinky, ale navíc tam máte těsto jako na roládu. Tu správnou kyselost dodávají řezům povidla. Zákusek od šikovné tety Magdy s nezapomenutelnou chutí upekla Jaroslava Rešová z Heřmaně.

Ingredience
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr (volitelné)
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  •  
  • Na polevu
  • 5 bílků
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g mletých ořechů
  • špetka soli
  •  
  • Na náplň
  • 300 g povidel

Postup

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přisypeme k ní půlku pytlíčku kypřicího prášku do pečiva. Rozmícháme, přidáme cukr, trošku soli a máslo pokrájené na menší kousky.

Vše promícháme v robotu pomocí hnětacího háku. Ke konci prohněteme rukou, aby se těsto opravdu dobře propojilo.

Těsto rozválíme na pečicím papíru nebo silikonové pečicí podložce pod mikroténovým sáčkem na dva milimetry vysoký plát do obdélníku velikosti plechu, na kterém budeme péct.

Pomažeme povidly a přeneseme na plech.

Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Když už je skoro tuhý, přisypeme během šlehání cukr. Tak sníh nespadne a hezky zkrémovatí.

Nameleme ořechy a zlehka je vmícháme do sněhu.

Lehce a spíš rychlými tahy rozetřeme sněhovou hmotu na těsto s povidly a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C. Po deseti minutách stáhneme na 150 °C a pečeme ještě dvacet minut.

Když vám vydrží do druhého dne, odleželé řezy budou ještě lepší.

Jaroslava Rešová

Recept je starý asi 50 let a pochází ze Slovenska, kde bydlela teta Magda. V rodině Jaroslavy je oblíbený, protože je hodně sladký, a proto je pojmenovaný po tetě. Ta často pekla něco sladkého jako tečku pod dobrém obědě. Na Slovensku bývalo zvykem, že dezerty byly vždy výrazně sladké.

Během návštěvy jsme ochutnali od paní Rešové také výbornou vaječnou tlačenku a poseděli na krásně upraveném dvorku s malým domácím vodopádem. Bylo nám náramně dobře. Děkujeme.

Patrik Rozehnal a Jaroslava Rešová