Top Gun a Vyšehrad jsou nejnavštěvovanějšími filmy v letních kinech, v Prachaticích teprve začínají promítat

5. srpen 2022 08:02

Diváci navštěvují některá jihočeská letní kina víc než minulý rok. Potvrzují to sami provozovatelé.  Důvody jsou podle nich různé, ale převažuje konec koronavirových opatření.

„Letošní návštěvnost je mnohem lepší než v předchozím roce, hlavně v červnu. Odráží to fakt, že loni v červnu lidé neměli chuť chodit do kina kvůli covidovým opatřením Nejnavštěvovanějším filmem byl zatím Vyšehrad, to jsme měli vyprodáno, přišlo zhruba 1100 lidí,“ říká jeden z provozovatelů letního kina Háječek v Českých Budějovicích Milan Pleva.

Ne všude ale návštěvnost stoupá, opačnou zkušenost mají v Sezimově Ústí. „Letní kino je o počasí, a to na začátku sezony nebylo úplně ideální, byly bouřky, déšť, zima. Nejvíc lidí zatím přišlo na Top Gun,“ popisuje promítač Luděk Zika.

Čtěte také

V Horní Plané se návštěvnost zvýšila díky změně promítacích dnů. „Promítací dny pátek a sobota jsme změnili na pátek a pondělí, a to nám návštěvnost několikanásobně zvedlo. Letošní sezona vypadá velmi dobře,“ potvrzuje ředitelka kulturního a informačního centra Lucie Roubínová. V Horní Plané zatím největší zájem vzbudil film Po čem muži touží 2.

Jihočeská letní kina fungují už déle než měsíc, ale v Prachaticích se začne promítat až v pátek 5. srpna, a to po deseti letech. „Činnost letního kina byla ukončena v roce 2012 v souvislosti s digitalizací kin. Od té doby se připravoval projekt nového letního kina. Stavební povolení bylo vydáno v roce 2018, pak do toho vstoupila pandemická krize, proto až v roce 2021 bylo započato výstavbou,“ uvádí starosta Martin Malý.

První promítání nového letního kina v Prachaticích začíná v pátek v 21 hodin. Návštěvníci uvidí český snímek Prvok, Šampón, Tečka a Karel z loňského roku.

Spustit audio

Související