S muzikálem Kouř a skupinou Laura a její tygři začal filmový a hudební festival ve Slavonicích

4. srpen 2022 07:58

Lesklé oblečky, na hlavě trvalá a modré stíny oční stíny. Ve stylu konce 80. let minulého století přivítali diváci letošní Slavonice Fest. Zahájení filmového a hudebního festivalu připomnělo dobu, kdy členové pražského Divadla Sklep přišli na sklonku socialismu do Slavonic a zapustili tam kořeny.

Diváci na úvod Slavonice Festu viděli muzikál Kouř. Mnozí se vracejí opakovaně, festival je pro ně nejlepším způsobem trávení dovolené. „My jsme tady po šesté. Přivádějí nás vzpomínky a čekáme nové zážitky,“ potvrdil jeden z návštěvníků.

V dokonalém kostýmu z konce 80. let přišla na zahájení Kateřina z Prahy. Nechyběly jí lesklé kraťasy ani čelenka. „Je to doba, ve které jsem vyrůstala a byla mladá. Sáhla jsem do šatníku své dcery, která dodneška chodí ve věcech 80. let,“ řekla.

Projekcí kultovního muzikálu Tomáše Vorla Kouř a tanečním večírkem se skupinou Laura a její tygři chtěli pořadatelé vzdát hold tak trochu sami sobě. „Té naší generaci, která na konci 80. let do Slavonic zabloudila, lidem kolem Divadla Sklep, Pražské pětky, Tvrdohlavých. Celé generaci našich kamarádů, kteří se narodili na konci 50. let, v 60. letech prožili své mládí, v 70. letech pubertu a v 80. letech začali tvořit,“ připomněl ředitel festivalu, filmový režisér a producent Ondřej Trojan.

Při zahájení Slavonice Festu se zaplnilo celé náměstí. Mluvčí festivalu Barbara Trojanová přiznala, že pořadatelé měli po dvou koronavirových letech obavy. „Měli jsme indicie z jiných akcí, že se diváci chovají úplně jinak než před covidem, že čekají do poslední chvíle, než koupí vstupenky a akreditace, tak jsme se hodně báli, kolik lidí přijde. Teď je ale plné letní kino na náměstí, lidé jsou na ulicích, v restauracích, je jich tu spousta, takže jsme nadšení. Tohle jsme opravdu nečekali,“ dodala.

Festival ve Slavonicích potrvá do nedělního večera. Nabídne na 75 filmů z celého světa a 12 koncertů.

Spustit audio

Související