Tipy na víkend

22. srpen 2003

Víkend ve Vrbně na Blatensku bude patřit trabantům a jejich majitelům. V sobotu dopoledne vypukne sraz milovníků trabantů již posedmé. Pro zúčastněné připravili organizátoři bohatý program, např. rychlostní zkoušku při níž budou tyto vozy jezdit na čas po uzavřené okresní silinici na úseku dlouhém zhruba jeden až dva kilometry.

Kdo si bude chtít pro své vozítko vyrobené v někdejším NDR, zajistit nějaké náhradní díly, nesmí se v neděli dopoledne zapomenout zúčastnit jejich burzy. Nedělní odpoledne bude ve znamení cestování - účastníci srazu se totiž vydají na společný výlet po Šumavě a navečer se rozjedou zpátky do svých domovů.

Hasiči v Jivně na Českobudějovicku oslavují v sobotu 105. výročí založení svého sboru. Od 13.30 je připravena hasičská soutěž, od 17 hodin taneční zábava. Už dopoledne bude hrát dechovka.

Hasiči budou soutěžit v sobotu také v Kestřanech na Písecku. Závod osmi družstev o pohár starosty obce startuje ve 14 hodin, na večer je připravena tanční zábava.

V sobotu se v Jindřichově Hradci uskuteční jubilejní už desáté setkání československých válečných letců. V 10 hodin dopoledne se na nábřeží u rybníku Vajgar odehraje pietní akt spojený s autogramiádou pilotů. Veteráni zavítají také na místa spjatá s leteckými boji nad Jindřichohradeckem.

Pokud dáváte přednost pouťovému veselí, pak můžete vyrazit například do Radimovic na Táborsko na Bartolomějskou pouť. O víkendu se koná pouť také v Třeboni. K ní patří i nedělní jarmark na Masarykově náměstí. Bartolomějskou pouť mají v neděli ve Střížově na Českobudějovicku. Bartolomějské posvícení plánují na víkend v Milevsku. Doplní je v sobotu odpoledne například soutěž Voříšek Šampion, v neděli se zase bude soutěžit o nejlepší posvícenský koláč.

V Katovicích na Strakonicku připravili na celý víkend Pootavské slavnosti. Dnes v podvečer zahájí provoz sportovní plochy, připravena je výstava, v sobotu odpoledne se v parku odehraje staročeská Konopická, večer je taneční zábava a v neděli dostanou slovo heligonkáři.

Volary na Prachaticku budou o víkendu patřit Slavnostem dřeva. Nebude chybět historické tržiště či soutěž o překonání dřevákového rekordu. Vše začíná v sobotu v 9 hodin.

Ve Strunkovicích nad Blanicí připravili na víkend setkání s dobrovolníky, kteří obci loni pomáhali s likvidací následků záplav. Obec rozeslala na dvě stovky pozvánek.

A ještě výstava drobného zvířectva. Okresní výstavu králíků holubů a drůbeže pořádá Český svaz chovatelů v Milevsku. Dveře výstavní haly u Madety jsou v sobotu otevřeny do 18 a v neděli do 15 hodin.

Hrad Rožmberk asi není třeba nikomu představovat. Určitě jste ho alespoň jednou už navštívili. Zavítáte-li tam ale tento pátek nebo tuto sobotu večer možná budete překvapeni, koho všeho tam nepotkáte. Zcela určitě tam narazíte na známého rožmberského kronikáře a archiváře Václava Březana. V rukou bude mít velkou knihu, ze které vám bude předčítat příběhy dávné historie, třeba ten o nešťastné Perchtě z Rožmberka alias Bílé paní.

autor: čro čb
Spustit audio