Teplota stále poroste a země bude vysychat. Zmrzlíků se ale jen tak nezbavíme, říká klimatolog

25. červenec 2023

Vysvětlit Jihočechům, co může náš zemědělský kraj očekávat v souvislosti s měnícím se podnebím, přijel do Českých Budějovic uznávaný klimatolog, zástupce České republiky v mezivládním panelu pro změnu klimatu, šéfredaktor Meteorologických zpráv, známý blogger a spoluautor aplikace Clidata, kterou používají meteorologové po celém světě, Radim Tolasz.

„Mohu radit jen na základě toho, co je jisté. A jisté je, že v následujících deseti, dvaceti letech nadále poroste průměrná teplota a nebudou narůstat srážky,“ konstatuje Radim Tolasz. „To, že v české krajině chybí voda, zemědělci poznají jako první. Budou mít problém s plodinami, které jsou dosud zvyklí pěstovat,“ varuje.

Klimatolog Radim Tolasz

U plodin je podle něj další komplikací prodlužující se vegetační sezóna. „Souvisí s tím, že je vyšší teplota. Sezóna začíná dřív, rostliny se dříve probudí, ale změna klimatu neznamená, že se najednou neochladí nebo nepřijdou klasické ranní mrazíky, které známe z počátku května. Zmrzlíci zůstávají,“ popisuje.

„V okamžiku, kdy rostliny jsou už více vyvinuté, než bývaly před deseti, dvaceti lety, jsou samozřejmě náchylnější na škody prudkým ochlazením. A to je něco, co bude v následujících letech výraznější. Abychom se zbavili mrazu, na to je změna klimatu přece jen pomalá. Ale to, že se prodlužuje vegetační sezóna, to je realita,“ líčí klimatolog.

Budoucí úrodu ohrožuje podle Radima Tolasze i souběh popsaných jevů. „Vzhledem k tomu, že je delší vegetační sezóna a zároveň v krajině chybí voda, rostliny potřebují na delší dobu více vody. To znamená, že ony si rychle vyčerpají vodu, kterou mají po zimě, a potom právě v době, kdy přicházejí mrazíky, nemají dostatek vody, a o to jsou náchylnější,“ vysvětluje.

Zvyšování průměrné teploty neznamená, že se mírné podnebí změní v subtropy. Tak jednoduché to není. „Přesto dvojí sklizeň bych úplně nevylučoval. V posledních letech naši fenologové – to jsou odborníci meteorologové, kteří sledují rostliny – často na podzim hlásí, že některé rostliny znovu vykvetly. To je, myslím, zárodek pro druhou sklizeň,“ říká zatím s jistou nadsázkou Radim Tolasz.

Celý rozhovor s klimatologem Radimem Tolaszem si poslechněte online.

Spustit audio

Související