Taneční pro dospělé mají úspěch. Užíváme si to, říkají účastníci

5. listopad 2015

Taneční nemusí být jen pro mládež. Mohou se stát příjemným zpestřením všedních dnů i pro páry po mnoha letech manželství. Přesně to platí o kurzech, které v Katovicích vedou taneční mistři Dana a Jaroslav Kohoutovi.

„Pořádáme normální základní taneční a letos jsme k nim přidali i taneční pro manželské páry. Když mnoho rodičů vidělo, jak jsme učili tančit jejich děti, měli také zájem, slovo dalo slovo, a tak to vzniklo,“ vzpomíná Jaroslav Kohout.

Sehnat páry proto nebylo těžké a zájem lidí taneční mistry motivuje k pořádání dalších kurzů. Taneční pro dospělé jsou uvolněnější, pánové například nemusí nosit sako. „Sako nevyžadujeme, protože jak se páry snaží, musely by si nosit něco na převlečení. Ale to je na tom fajn, vidíme, jak je to baví a že se chtějí něco naučit,“ říká s úsměvem Dana Kohoutová.

Podle jejího manžela je možné tanečníky v pokročilejším věku rozdělit do dvou kategorií. Jedni tančí rádi, baví je to a mají pohyb v těle. U druhých je to trochu náročnější. „Hlavně pánové tančí, jak se říká, jen v sebeobraně. Musíme u nich otupit ten despekt k tanci, říci, že je to normální přirozený pohyb, zlepšit držení těla a udělat z nich vedoucího páru. Potom jim to začíná jít,“ popisuje.

Čtěte také

Taneční si pochvaluje například Eva Dresslerová z Katovic, bývalá šéfka kulturního domu ve Strakonicích. „Hrozně se mi líbí, jak to páry baví. Navodí si dobrou náladu, zdokonalí se v tanci a je to skutečně dobrá příležitost, jak báječně trávit čas a najít si kamarády,“ říká.

S manželem Martinem chodí do tanečních pro dospělé paní Milada. Ta se chtěla hlavně něco naučit, aby si mohla pořádně zatančit na plesech. Baví se ale i její manžel. „Nevěřil bych, že si to tak užiji. Nic jsem si od toho nesliboval, ale jsem příjemně překvapen,“ přiznává.

Mezi nadšené účastníky patří i paní Bohunka. „Snažíme se zkultivovat své pohyby, abychom se na parketu neklátili, jako to dělá většina lidí. Je hrozné se na to dívat a my tak nechceme vypadat. Navíc myslím, že tanec je velmi zdravý druh pohybu a člověk díky kurzům vypadne z denního stereotypu,“ komentuje.

Její slova potvrzuje i manžel Vladimír. „Rozhodně bych to všem doporučil. Myslím, že minimálně každých pět let by měli lidé chodit do tanečních, člověk se musí celý život učit,“ dodává.

Taneční v Katovicích navštívila Mirka Nezvalová, autorka pořadu Dámská jízda, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Spustit audio