Také letos splnila Ježíškova vnoučata přání klientům Domova důchodců v Horní Plané na Českokrumlovsku

28. prosinec 2020 11:11

Tentokrát měli speciální prosbu dva klienti, pan Vladislav a pan Jiří. Ve svém pokoji chtěli mít neustálý přehled o čase. Přání se jim splnilo díky Českému rozhlasu České Budějovice, který jim daroval nástěnné hodiny.

Pan Vladislav s panem Jiřím jsou v hornoplánském Domově důchodců teprve pár týdnů. Hned při nastěhování si všimli, že jim na zdi hodiny schází, proto měli oba o svém přání jasno. Dokonce i věděli, jaké hodiny do svého pokoje rozhodně nechtějí.

Čtěte také

„Kukačky to nejsou, aby nás tady nebudily“ ptá se se smíchem pan Vladislav.

Při předávání daru se ukázalo, že pan Vladislav je věrným posluchačem Českého rozhlasu České Budějovice. Proto mu speciální překvapení, rozhlasové tričko, které dostal navíc, udělalo možná ještě větší radost, než hodiny samotné.

„Líbí se mi, až mě to dojalo,“ dodává nakonec se slzami v očích obdarovaný.

Právě rádia nebo gramofony se na přáních místních klientů objevují často. Sociální pracovnici Janě Guidě, která předání hodin s překvapením zprostředkovala, v paměti nejvíc utkvěl dar z úplně prvního ročníku Ježíškových vnoučat v roce 2017. Jak sama vzpomíná:

„Byla to paní, která si přála hru a dárcem byla zdravotní sestřička z Krumlova, dárek přijela předat osobně, přivezla manžela ještě se svým kolegou, ti měli hudební nástroje, zahráli lidem koledy, přivezli ještě dárečky pro všechny klienty, v balíčku zabalené perníčky a připravili krásné odpoledne nejenom pro tu paní, ale pro všechny, kteří se na tu zimní zahradu vešli.“

Jen pár minut poté, co si pan Vladislav dárek rozbalil, přišli do pokoje pomocníci, kteří hodiny přidělali na stěnu. On i jeho spolubydlící pan Jiří už tedy přesně ví, kolik času jim ještě zbývá třeba do oběda, nebo do začátku jejich oblíbeného pořadu na rozhlasových vlnách.

Celou reportáž Matěje Vodičky si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio