Tak hraje swing Bora Kříž – to byl název alba a pozdní debut legendárního českého harmonikáře

12. srpen 2022

„Bora Kříž už byl tenkrát vážně nemocen. A já jsem si říkal, možná po něm nic nezbyde, a tak jsem šel za tehdejším šéfredaktorem časopisu Melodie panem Titzlem s tím, jestli by nebylo možné natočit jeho samostatné elpíčko,“ vzpomíná proslulý český jazzový kontrabasista Vít Fiala.

On se toho ujal a opravdu jsme mohli tehdy u Martina Kratochvíla to album natočit," dodává Vít Fiala v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu na velmi pozdní debut legendárního swingujícího harmonikáře Bory Lubora Kříže v podobě samostatného alba s názvem Tak hraje swing Bora Kříž.

Rodilý Kladeňák, bohužel, zanedlouho po jeho natočení 12. října roku 1987 ve věku 61 let zemřel. A Bora Kříž toho ve svém muzikantském životě zažil nemálo.

Jako akordeonista, pianista, zpěvák, kapelník i aranžér spolupracoval a hrál s Janem Werichem, Vlastou Burianem i Rudolfem Cortésem, byl členem legendární vokální skupiny Lišáci a také coby brusič v kladenských ocelárnách měl své jazzové trio s úctyhodnými muzikanty bubeníkem Ivanem Dominákem a právě s basistou Vítem Fialou.

A ze zmíněného alba pro vás máme připraveno několik ukázek i s tehdejší českou jazzovou elitou - vedle Víta Fialy a Ivana Domináka s vibrafonistou Karlem Velebným, kytaristou Jiřím Schenzerem a dalším bubeníkem Vladimírem Žižkou.

17. srpna se naplní devadesát let ode dne, v němž se narodil Duke Pearson známý hard bopový pianista, dobrý autor a také důležitý článek slavné jazzové značky Blue Note. A toto výročí jsme nenechali bez povšimnutí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.