Tahali těžkou figurínu, běhali do schodů, mlátili kladivem. Jihočeši uspěli na soutěži Nejtvrdší hasič přežije

2. červenec 2015

Extrémní hasičská soutěžní disciplína se skrývá pod zkratkou TFA (Toughest Firefighter Alive). Česky je možné ji přeložit jako Nejtvrdší hasič přežije a každý rok má dokonce vlastní mistrovství světa. Na tom letošním se dařilo jihočeským reprezentantům Jaroslavu Poukarovi, Lukáš Houdkovi, Davidu Kubišovi a Petru Bendovi.

Letošní mistrovství v TFA se uskutečnilo v německém Hannoveru a dorazilo na něj asi 300 hasičů z celého světa. Jaroslav Poukar se stal vítězem ve své kategorii do 30 let a v absolutním pořadí obsadil páté místo. Velmi dobré výsledky měli i další tři Jihočeši ve svých kategoriích.

„Jsem naprosto spokojený, byl to výsledek nad mé očekávání. Zároveň je to ale hodně vysoko nasazená laťka i pro mě samotného,“ komentoval Jaroslav Poukar.

Disciplína TFA je podle účastníků skutečně hodně tvrdá, pokud chcete uspět. Soutěžící musí zdolat čtyři úseky, na nichž čekají nejrůznější úkoly - silové roztahování hadic, motání hadic, tahání osmdesátikilogramové figuríny, mlácení kladivem, výběh po žebříku se závažím, vytahování závaží po laně i výběh do výškové budovy.

Například Petr Benda má podle svých slov největší problémy s taháním figuríny. „Tenhle úkol je můj nejslabší, naopak mě baví roztahování a motání hadic. To startujete u smotaných hadic, napojíte je na stroj, popadnete za proudnice a utíkáte, dokud je úplně nenatáhnete. Pak musíte do podřepu, hadice zase smotat do klubíčka a uložit do boxu,“ popisuje. To vše obvykle hasiči zvládají zhruba za minutu a půl.

I když se možná nezdá, i tahání hadic je podle Davida Kubiše velice náročné. „Jedna hadice váží deset kilo a my jich roztahujeme osm, takže celkem osmdesát kilo. To už člověk musí mít sílu. A pak navíc jdete do podřepu a motáte zpátky, není to žádná sranda,“ říká.

Česká reprezentace pro TFA se skládá z profesionálních hasičů. Ti musí trénovat i ve svém volném čase, ale účast v soutěži jim zároveň pomáhá v práci. „Běháme v kompletním zásahovém oblečení a obuvi, úkoly vychází ze skutečných situací, které mohou nastat, dává nám to zkušenosti, sílu i vytrvalost,“ komentuje Jaroslav Poukar.

Ačkoli jejich práce vypadá nebezpečně a také nebezpečná je, hasiči si to obvykle nepřipouští. Shodují se na tom, že hlavně dělají vše proto, aby v dané situaci pomohli.

Navíc nemají nouzi ani o veselejší zásahy. „Když jsem teď přišel dvou týdnech do práce, viděl jsem fotky, jak kolegové vytahovali kontejner, který stál uprostřed jezu na řece. Nikdo nevěděl, jak se tam dostal,“ popisuje jeden z jihočeských reprezentantů v TFA.

Celý rozhovor s nejtvrdšími hasiči si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše. Další hosté odpoledního vysílání ZDE.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.