Táborské divadlo čeká rekonstrukce za 20 milionů. Zruší kvůli tomu jednu sezónu

10. říjen 2018 15:12

Divadlo Oskara Nedbala, jednu z dominant historického centra Tábora, čeká rekonstrukce. Jihočeský kraj za ni zaplatí 20 milionů korun. Projekt počítá i se změnou hlavního vstupního prostoru, který v minulosti sloužil jako divadelní kuřárna.

„Ten shromažďovací prostor na nás vždycky působil monumentálním dojmem, ale vlastně úplně zbytečným. Je nevyplněný, lidé tudy jenom projdou. Kdysi tedy svoji funkci měl, každou přestávku tu lidé kouřili, ale to už je pradávno,“ říká ředitelka divadla Linda Rybáková.

Novinkou podle ní bude kavárna v přízemí, ale obnova se dotkne celého vstupního prostoru a také šaten. „Pro mě je hlavní přínos v tom, že lidé přijdou a hned budou mít možnost vstoupit do šatny, kde si odloží kabáty, a budou pokračovat do kavárny. Ta cesta teď bude logická,“ popisuje.

Stěhovat se budou toalety, které nyní mají okna do ulice. „Přesunuli jsme je do středního traktu a na jejich místě bude otevřený prostor do ulice, večer se rozsvítí, budou se tam pohybovat lidé a bude tam krásná šatna,“ líčí architektka Monika Krausová.

Divadlo v Táboře má raritní dvojjeviště. Stál na něm i Iluzionista Edward Norton

Ředitel táborského divadla Karel Daňhel s redaktorem Zdeňkem Zajíčkem v jednom z hledišť

Středoevropskou raritou je Divadlo Oskara Nedbala v Táboře. Má jediné jeviště, respektive jediné dvojjeviště se dvěma pravoúhle připojenými hledišti. Menší zdobený sál se objevoval v oblíbeném zábavném pořadu Možná přijde i kouzelník, v budově vznikly také záběry pro hollywoodský film Iluzionista.

Podle ní je cílem, aby se rozlehlá vstupní hala stala vzdušnější a vstřícnější, než je tomu v současnosti. Zároveň je ale důležité některé architektonické i designové prvky zachovat. To platí třeba o desítce dvoukřídlých dveří, kterými návštěvníci procházejí hned při vstupu do budovy. „Ty dveře jsou z doby přístavby v 60. letech, mají svoje designové kvality, určitě je nechceme odstraňovat,“ připomíná Monika Krausová.

Práce na divadelním interiéru pro ni znamená velkou zodpovědnost. „Dělat něco na čtyřicet let, aby to bylo nadčasové, to mi trochu ze začátku svazovalo ruce. Člověk se musí nadechnout a nepustit si do hlavy strach,“ komentuje.

Proměna čeká i druhé patro, kde se nachází divadelní klub se stávající kavárnou a galerií. Divadlo Oskara Nedbala kvůli rekonstrukci zruší příští podzimní sezonu. Stavební práce začnou v červenci a skončí v lednu 2020.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související