Tábor sobě. Už 130 let mají v Táboře zmenšenou kopii Národního divadla

6. prosinec 2017

Výročí 130 let od otevření historické empírové budovy oslavilo Divadlo Oskara Nedbala v Táboře. Při projektování nové scény měli architekti za úkol přenést do města zmenšenou kopii sálu Národního divadla. To se stalo. Pouze nad jevištěm není nápis Národ sobě, ale Tábor sobě.

„Před 130 lety, konkrétně 4. prosince roku 1887, bylo ochotnickým spolkem znovuzaloženo Divadlo Oskara Nedbala. U toho otevírání divadelního sálu byl tehdejší starosta a navázal na něj ředitel ochotnického spolku,“ přibližuje mluvčí Veronika Buriánková.

Z archivních záznamů víme, že prvním představením v novém divadle bylo drama nazvané Jan Vývara, které napsal tehdejší ředitel Národního divadla František Adolf Šubert. „Hráli ho právě táborští ochotníci, kteří s divadlem spolupracují dodnes,“ dodává Veronika Buriánková.

Divadlo nemá vlastní profesionální soubor, což se nakonec stalo velkou výhodou v tom, že jako stagiona může využívat nápady dramaturgů jiných divadel. „Hlavní devízou je ta pestrost, kterou můžeme divákům nabídnout. My si můžeme dovolit přivézt jakýkoli soubor z České republiky, představit jakoukoli věc. To je pro mě zásadní,“ zdůrazňuje ředitelka divadla Linda Rybáková.

Diváci tak podle ní mohou v Táboře vidět hru, za kterou by se sami nikdy nevydali. „To jsou třeba ty scény oblastní. Myslím si, že spousta lidí je zvyklá jezdit na divadlo do Prahy, ale málokoho by asi napadlo dojet se podívat třeba do Mladé Boleslavi nebo Olomouce. My jim nabízíme tituly z celých Čech a celé Moravy, a to je, myslím, velmi atraktivní,“ říká.

Oslavy 130. výročí Divadla Oskara Nedbala byly zároveň poděkováním divákům za jejich přízeň. Ročně jich do hlediště usedne přes 55 tisíc.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio