Svatý Martin přijel na koni do Českého Krumlova. Přivezl s sebou mladá vína z místních malých vinic

13. listopad 2023 08:20

Svatý Martin na bílém koni dorazil 11. listopadu i do Českého Krumlova. Tradičně přivezl první mladá vína, která otevřel na zaplněném náměstí. Podle vinařů je letošní úroda ze tří místních malých vinic lepší než v předchozích letech.

Krátce před jedenáctou hodinou dopolední svatý Martin v Českém Krumlově usedl na bílého koně a vyrazil Horní ulicí na náměstí Svornosti. Cestou si ho fotilo mnoho asijských turistů, ale i místní obyvatelé.

Přesně v 11 hodin a 11 minut otevřel mladé svatomartinské víno. „Celý rok nám přálo počasí, sluníčka byl dostatek, sem tam i vláha přišla, takže cukernatost hroznů byla výborná. Máme se na co těšit,“ řekl Miroslav Valha z Českého Krumlova, který se ve svatého Martina proměnil už pojedenácté.

Zástupce místních vinařů a organizátor Festivalu vína Pavel Fučík si letošní sklizeň také pochvaloval. „Jako první jsme sklízeli odrůdy Saphira a Solaris v klášterní zahradě a na terasách u domku Egona Schieleho. Cukernatost byla 21,5 stupně, což je kategorie pozdní sběr,“ popsal.

Čtěte také

Na jižních terasách u zámku byla první sklizeň, to znamená panenská. „Tam se sklízel Hibernal, který ale dozrává později a hodně pomalu, takže sklizeň byla před dvěma týdny. Sklidili jsme Hibernal s cukernatostí 18 stupňů, takže takový kabinet,“ doplnil Pavel Fučík.

Letos poprvé si krumlovští vinaři pořídili hydrolis. „Předtím jsme používali klasický zahradní lis, na kterém se zpracovávají jablka a ostatní ovoce, ale to není ono. Teď je to profesionální,“ vysvětlil vinař. Víno zraje ve sklepě zámeckého zahradnictví.

Vinařskou tradici obnovili nadšenci v Českém Krumlově v roce 2015 v klášterní zahradě. Následovalo vysazení vinné révy u domku Egona Schieleho a na jižních terasách. „Zvolili jsme odrůdy, které jsou dobré pro pěstování v chladných a vyšších oblastech. Jsou méně náchylné na napadení škůdci a plísněmi a dřív dozrávají,“ upřesnil Pavel Fučík.

Příjezd svatého Martina byl součástí Festivalu vína, který v Českém Krumlově potrvá až do 2. prosince.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související